Sigara kullanan ve tip-2 diyabet tanısı konmuş kronik periodontitis hastalarında antimikrobiyal peptidlerin (human beta-defensin-2, adrenomedullin ve human neutrophil peptide 1-3) dişeti oluğu sıvısındaki düzeylerinin belirlenmesi
Gingival crevicular fluid levels of antimicrobial peptides (human beta defensin 2, adrenomedullin ve human neutrophil peptide 1-3) in smoker and tip-2 diabetic patients with chronic periodontitis
  1. Tez No: 518459
  2. Yazar: ZEYNEP DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MARAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimicrobial Peptide, Diabetes, Gingival Crevicular Fluid, Periodontitis, Smoking
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİGARA KULLANAN VE TİP-2 DİYABET TANISI KONMUŞ KRONİK PERİODONTİTİS HASTALARINDA ANTİMİKROBİYAL PEPTİDLERİN (HUMAN BETA-DEFENSİN-2, ADRENOMEDULLİN VE HUMAN NEUTROPHİL PEPTİDE 1-3) DİŞETİ OLUĞU SIVISINDAKİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ ZEYNEP DİNÇER, Periodontoloji Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ / KONYA-2018 Bu çalışmada sigara ve Tip-2 diyabetin, periodontal parametreler ve dişeti oluğu sıvısı (DOS) antimikrobiyal peptid (human beta-defensin-2 (hBD-2), adrenomedullin (ADM) ve human neutrophil peptide 1-3(HNP 1-3)) düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmaya toplam 84 hasta dahil edilmiş ve herbiri 21 bireyden oluşan 4 gruba ayrılmıştır. Bu gruplar; Grup-1, sigara kullanan Tip-2 diyabet tanısı konmuş kronik periodontitisli bireyler, Grup-2, Tip-2 diyabet tanısı konmuş kronik periodontitisli bireyler, Grup-3, sigara kullanan, kronik periodontitisli bireyler, Grup-4, sistemik olarak sağlıklı kronik periodontitisli bireyler. Çalışmaya dahil edilen bireylerin klinik periodontal kayıtları (gingival indeks (Gİ), plak indeksi (Pİ), sondlamada kanama yüzdesi (SKY), sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataçman seviyesi (KAS)) alındı. Bireylerden antimikrobiyal peptid analizi için DOS örnekleri toplandı. ADM, hBD-2 ve HNP 1-3 DOS düzeyleri ELİSA yöntemiyle belirlendi. Klinik parametreler (Gİ, Pİ, SKY, SCD ve KAS) değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. KAS ve SCD parametrelerinin Grup-1'de, Grup-3 ve Grup-4'e göre anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür. Total HNP 1-3 düzeyi, Grup-1'de Grup-4'e göre anlamlı olarak yüksek bulunurken, total hBD-2 düzeyi, Grup-4'de Grup-1'e göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Total ADM düzeyinin ise Grup-2'de diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Mevcut çalışmanın sınırları içerisinde, sigara ve diyabetin periodontal hastalık için risk faktörü olduğu ve bu iki risk faktörünün sinerjistik etkisinin, antimikrobiyal peptid düzeyiyle ve periodontal yıkımdaki artışla ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu iki risk faktörünün sinerjistik etkisi nedeniyle yüksek riskli bireylerde periodontal tedavi ve periodontal sağlığın idamesinin kişiye özel olması gerektiği düşünülmektedir. Anahtar Kelimler: Antimikrobiyal Peptid, Diyabet, Dişeti Oluğu Sıvısı, Periodontitis, Sigara
Özet (Çeviri)
SUMMARY T.C REPUBLIC of TURKEY SELÇUK UNIVERSITY HEALTH SCIENCES INSTITUTE GINGIVAL CREVICULAR FLUID LEVELS OF ANTIMICROBIAL PEPTIDES (HUMAN BETA DEFENSIN 2, ADRENOMEDULLIN VE HUMAN NEUTROPHIL PEPTIDE 1-3) IN SMOKER AND TIP-2 DIABETIC PATIENTS WITH CHRONIC PERIODONTITIS ZEYNEP DİNÇER, Department of Periodontology THESIS/ KONYA-2018 - In this study,we aimed to evaluate the effect of smoking and Type-2 diabetes on periodontal parameters and on the levels of gingival crevicular fluid (GCF) antimicrobial peptides (human beta-defensin-2 (hBD-2), adrenomedullin (ADM) ve human neutrophil peptide 1-3(HNP 1-3)). Eighty-four patients were included in the study and divided into 4 groups of 21 individuals each. These groups; Group-1, Type-2 diabetic-smokers with chronic periodontitis, Group-2, subjects with Type-2 diabetes and chronic periodontitis, Group-3, smokers with chronic periodontitis, Group-4, systemically healthy subjects with chronic periodontitis. The clinical periodontal records (gingival index (GI), plaque index (PI), the percentages of bleeding on probing (BOP), probing depth (PD) and clinical attachment level (CAL) were taken from the subjects included in the study. GCF samples were collected from individuals for antimicrobial peptide analysis. ADM, hBD-2 and HNP 1-3 GCF levels were determined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) When the clinical parameters (GI, PI, BOP, PD, CAL) were evaluated, statistically significant difference was found between the groups. CAL and PD parameters were significantly higher in Group-1 compared to Group-3 and Group-4. Total HNP 1-3 levels were significantly higher in Group-1 compared to Group-4, whileTotal hBD-2 levels were significantly higher in Group-4 compared to Group-1. Total ADM levels were significantly higher in Group-2 compared to other groups. Within the limitations of this study, when the result of this study was evaluated, it was concluded that smoking and Type-2 diabetes are risk factors for periodontal disease and the synergistic effect of these two risk factors are associated with AMP levels and periodontal destruction. Because of the synergistic effect of these two risk factors, it is thought that periodontal treatment and periodontal health management should be personalized in high risk individuals.