Beton deney numune atıklarının geri dönüşüm agregası olarak betonda kullanılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of the usability of concrete experiment sample wastes as recycled aggregate
- Tez No: 518499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FERHAT BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm agregası, beton numune atıkları, inşaat ve yıkım atıkları, kılcal geçirimlilik, eğilmede çekme dayanımı, Recycled concrete aggregate, concrete sample wastes, construction and demolition wastes, capillary water absorption, flexural tensile strength
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde, atık malzemelerin geri dönüşümü çalışmaları; ekonomik kazanımın sağlanması, çevre kirliliğinin engellenmesi ve hammadde kaynaklarının korunması gibi sonuçlar sağlamasından dolayı önemli bir başlık haline gelmiştir. Bu tez çalışmasında, hazır beton santrallerinde basınç dayanımına tabi tutulan 3, 7, 28 günlük beton numunelerin öğütülerek geri dönüşüm işlemleri sonucunda elde edilen geri dönüşüm agregasının (GDA) farklı oranlarda kullanılarak üretilen beton numuneler ile kırmataş agrega (KA) kullanılarak üretilen beton numunelerin 28 günlük basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, su emme ve kılcal geçirimlilik özellikleri karşılaştırılmıştır. Beton karışımı hesaplarında su/çimento oranı 0,57 olarak seçilmiş olup beton tasarımları belirlenmiştir. Beton tasarımlarında, %100 KA'nın kullanıldığı beton numuneler referans beton numuneleri olarak kabul edilmiştir. İnce (0-4 mm) ve iri (4-12 mm) GDA %15, %30, %45 ve %60 oranlarında beton karışımına ikame edilerek beton numuneleri hazırlanmıştır. %100 KA ve %15 oranında GDA kullanılan beton karışımlarına çimento ağırlığının %1,25'i oranında akışkanlaştırıcı ve %30, %45 ve %60 oranlarında GDA kullanılan beton karışımlarına çimento ağırlığının %1,20 oranında süper akışkanlaştırıcı kullanılmıştır. Beton numunelerinin basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, kılcal geçirimlilik ve su emme oranı belirleme deneylerinin sonuçları karşılaştırıldığında; GDA ikame edilerek elde edilen beton numunelerin deney sonuçları ile referans betonun deney sonuçları arasında belirgin fark olmadığı görülmüştür. %60 GDA kullanılan betonun basınç dayanımı %100 KA kullanılan referans betonun basınç dayanımına göre yaklaşık olarak %13 oranında düşük olduğu görülmüştür. %60 oranında GDA içeren beton numunelerinin basınç dayanımı deneyinde beton sınıfı olarak C 30 sınıfında çıkması sonucunda, hazır beton santrallerinde basınç dayanımı vb. deneylere tabi tutulan beton deney numune atıklarından elde edilen GDA'ların beton üretiminde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the assessment of waste materials has become an important topic because it provides economic gains, prevents environmental pollution, protection of raw material resources. In this study, concrete specimens were produced by using crushed aggregate (CA) and recycled aggregate (RA) and 28 days compressive strength, flexural tensile strength, water absorption and capillarity water absorption values were compared after tests. The recycled aggregate is obtained from the waste specimens which were exposed to compressive and flexural strength tests at 3,7 and 28 days age in ready mixed concrete plants. In concrete mixture calculations, water / cement ratio was chosen as 0.57 and concrete designs were determined. In concrete designs, 100% of the crushed aggregate (CA) were used as reference concrete specimens. The concrete samples were prepared by replacing the fine (0-4 mm) and coarse (4-12 mm) RA with 15%, 30%, 45% and 60% of the concrete mixture. Plasticizers and Superplasticizers were used for concrete mixes using 100% of CA and 15% of RA, 1.25% of cement weight and 1.20% of cement weight for concrete mixes using 30%, 45% and 60% of RA, respectively. The values of compressive strength, flexural tensile strength, capillarity water absorption and water absorption ratio of concrete samples using of RA did not show any significant difference with the values of concrete specimens produced with reference concrete. It is seen that the 60% of RA used concrete approximately 13% lower compressive strength compared to 100% of CA used concrete. By the result of C30 class as a concrete class at the compressive strength experiment for 60% RA included concrete samples, the RA's that obtained from concretes experiment samples wastes exposed to experiments such as compressive strength.