Türk milletlerarası aile hukukunda müşterek velayet
Joint custody in Turkish international family law
- Tez No: 518503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KEREM GİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Müşterek Velayet, Velayet, Tek Başına Velayet, Joint Custody, Custody, Sole Custody
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, velayetin boşanma sonrasında eşler tarafından birlikte kullanılması hususu incelenmiştir. Bu amaçla birinci bölümde, geçmişten bugüne velayet algısının dönüşümü ve hukuki düzenlenişi, tek başına velayet sisteminden doğan müşterek velayet sistemine geçiş sürecinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, müşterek velayete dayanak teşkil eden uluslararası düzenlemelere yer verilmiştir. Söz konusu uluslararası düzenlemelerin müşterek velayetle ilgili hükümleri, Türk hukuku bağlamında incelenerek ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, mukayeseli hukuk bağlamında müşterek velayetin ne şekilde düzenlendiği incelenmiş ve son olarak Türk Hukuku'nda yer alan düzenleme ve olması gereken yasa değişikliği hakkında görüş ve öneriler beyan edilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde, yabancılık unsuru içeren müşterek velayet ihtilaflarına tatbik edilecek hukuk, Türk kanunlar ihtilafı kuralları ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler bakımından incelenmiştir. Çalışmanın beşinci bölümde, yabancı mahkemelerden alınan müşterek velayet kararlarının tanınması ve tenfizi, milletlerarası usul hukuku bakımından incelenmiş ve son olarak altıncı bölümde müşterek velayete ilişkin ihtilaflarda Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisinin ne şekilde belirleneceği hususuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this paper, joint custody, which means exercise of custody of spouses after divorce has been examined. With this purpose, in the first chapter, history of custody from Roman to today was mentioned and how joint custody rise in the world was questioned. In the second part, international arrangements which form the basis of common law are given. The provisions related to joint custody of the said international regulations have been examined separately in the context of Turkish law. In the third chapter, it is examined how the joint custody is regulated in the context of comparative law and finally the opinions and suggestions about the regulation and the required legislative changes in Turkish Law have been declared. In the fourth part of the study will be applied to joint custody disputes containing foreign elements of law, Turkish law are examined in terms of international conventions to which Turkey is party rules and conflict. In the fifth part of the work, the recognition and enforcement of joint custody decisions taken from foreign courts were examined from the standpoint of international procedural law, and finally, in the sixth section, the issue of how international powers of Turkish courts should be determined in disputes related to common courtship.