Bireysel değerlerin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Bir özel sektör uygulaması
The effects of the personal values on organizational commitment: A survey in the private sector
- Tez No: 518518
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Bağlılık Modelleri, Değer Türleri, Values, Organizational Commitment, Organizational Commitment Models, Types of Values
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, günümüzde firmalar açısından önemi gittikçe artan örgütsel bağlılık ile kişilerin sahip oldukları bireysel değerler arasında ilişki kurarak, örgütsel bağlılığı bireysel değerler açısından ele almaktadır. Bireylerin örgütlere olan sadakatinin, kendi değerleriyle ne derece uyumlu olduğunu ortaya çıkaran bu çalışma, yapılan örnek analiz ile de sonuçları desteklemektedir. Bireylerin örgüte ve yaptıkları işe olan bağlılığı sağlama ve artırma, örgütler açısından bakıldığında yapılması gereken önemli bir sorumluluktur. Bireylerin yüksek örgütsel bağlılığı çalışan devir sayısını azaltacağı gibi, firmanın yeni eleman bulmak için yaptığı masraflar da düşecektir. Ayrıca, örgüte bağlı çalışanın ürettiği ürün ya da sunduğu hizmetin kalitesinin artması, orta ve uzun vadede örgüte pozitif imaj katacağı gibi, karlılık düzeyinde de olumlu bir etki yaratacaktır. Bu araştırma ile şirketler için bu kadar önemli olan örgütsel bağlılık, bireysel değerler ekseninde ele alınmış ve incelenmiştir. Anket yoluyla bu etkinlik ortaya çıkartılırken, sonuçlar ışığında araştırmacılar ve insan kaynakları birimi yöneticileri için bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the organizational commitment in terms of personal values by revealing the relationship between the organizational commitment and personal values which has become an important concept for the organizations. This study also supports the results by a sample analysis that has been made as a part of the study. For organizations, it is an important issue to ensure the organizational commitment of the employees. High commitment may result in less employee turnover and less recruitment costs. Also, an increase in organizational commitment will also trigger an increase in the credibility and popularity of the organization which will affect the profit. With this study, this important concept has been analysed. The results revealed by the surveys provide suggestions for human resources managers and researchers in this field.