Bilim merkezlerinde sürdürülebilir iç mekan kriterleri-Konya Bilim Merkezi örneği
Sustainable interior criteria in science centers-Konya Science Center as a case study
- Tez No: 518519
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, içmimarlık, bilim merkezi, çevre, yeşil, Sustainability, Interior Architecture, Science Center, Environment, Green
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sürdürülebilir mimari, çağımızın yarattığı çevresel problemler sebebiyle dünyayı 'sürdürülebilir' kılmak adına ortaya atılmış pek çok alandan bir tanesidir. Hızlı kentleşmenin getirdiği problemleri en aza indirgemek adına mimari alanda yapılmış pek çok çalışma bulunmaktadır. Farklı kullanım amaçları doğrultusunda tasarlanan yapılar, artık belli standartları da beraberinde getirmektedir. Hem yapı olarak çevreye negatif etkileri minimumda olmalı hem de kullanıcıyı içinde yaşadığı sosyolojik ve ekolojik çevreyi koruma konusunda bilinçlendirmelidir. Enerji kazanımları, yalıtım çalışmaları, minimum alanda maksimum fayda sağlayarak toprak kaybının önüne geçmek amaçlı çalışmalar, herkesin kullanabileceği eşitlikçi tasarım yaklaşımları ve benzeri pek çok konu sürdürülebilir mimarlık kavramının içerdiği alt başlıklardır. Bilim merkezleri ise, çocuklara bilimi aşılamak, küçük yaşta dünya için yapabileceklerinin ve daha önce yapılanların farkındalığını sağlamak adına sembol şehir yapıları olmaya adaydır. Bu çalışmada, son yıllarda ülkemizde TÜBİTAK'ın verdiği destekle birlikte sayıları artan bilim merkezi yapılarının sürdürülebilir nitelikleri sorgulanarak bilim merkezlerinde sürdürülebilir iç mekân kriterleri belirlenmiş ve bu kriterler Konya Bilim Merkezi örneği üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainable architecture is one of the areas that have been put forward in order to make the world 'sustainable' due to the environmental problems that we have created. There are many studies made on the architectural field in order to minimize the problems brought by rapid urbanization. Structures designed for different usage purposes now include certain standards. The negative impacts on environment as a structure should be minimal as well as the users should be aware of the protection of the sociological and ecological environment in which they live. Energy gains, insulation studies, work to minimize soil loss by providing maximum benefit to minimum area, equitable design approaches that everyone can use, and so on are some of the topics covered by the concept of sustainable architecture. Science centers are also well-suited for being symbolic city structures in order to make children aware of what they can do for the world at a young age, In this study, sustainable interior criteria in the science centers are determined by examining the qualification of the the science centers which have been increased in our country in recent years with the support of TUBITAK. Sustainable interior criteria of the science centers have been determined and these criteria have been examined through Konya Science Center.