Pozantı koşullarında yetiştirilen İtalia ve Hamburg misketi üzüm çeşitlerinde farklı göz yükü ve düzenlenmiş kısıntılı sulama uygulamalarının etkisi
Effects of bud load and regulated deficit irrigation on Italia and Hamburg mi̇sketi̇ table grape cultivars grown in the Pozanti conditions
- Tez No: 518542
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH TANGOLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağcılık, düzenli kısıntılı sulama, ürün yükü, kalite, yaprak su potansiyeli, Viticulture, Regulated deficit irrigation, bud load, quality, leaf water potential
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, iki farklı Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama (RDI-Regulated Deficit Irrigation) (RDI-1 ve RDI-2) ve göz yükü uygulamasının İtalia ve Hamburg Misketi sofralık üzüm çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, 2012-2013 ile 2013-2014 yetiştirme dönemlerinde Çukurova Üniversitesi Pozantı Tarımsal Araştırma Merkezi'nde (POZMER) 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Sulama zamanının belirlenmesinde çiçeklenme öncesi dönem için -1.0 MPa (-10 bar), tane tutumu-ben düşme ile ben düşme-olgunluk dönemleri arasında -1.3 MPa (-13 bar), olgunluk dönemi sonrasında ise -1.2 MPa (-12 bar) yaprak su potansiyeli değerleri dikkate alınmıştır. RDI-1 sulama konusunda tane tutumu-ben düşme ile ben düşme-olgunluk dönemleri için yığışımlı Epan değerinin sırasıyla %50 ve %75'i; RDI-2 sulama konusunda ise aynı dönemler için Epan değerinin sırasıyla %75 ve %50' si verilmiştir. Tüm sulama konularında ürün yükleri, ortalama çubuk ağırlıklarına göre: Normal göz yükü (ilk 500 g çubuk ağırlığı için 20, sonraki ilave her 500 g için 10 göz daha) ve Normal göz yükünün iki katı göz yükü olacak şekilde düzenlenmiştir. Sulama ve daha yüksek göz yükü uygulamaları üzüm verimini çeşitlere göre değişen düzeyde her iki yılda bir miktar artırmıştır. Salkım ve tane ağırlığının da sulanan asmalarda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sulanan asmalarda toprak su içeriği değerlerinde artışlar kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of two Regulated Deficit Irrigation practices (RDI-1 and RDI-2) and bud load treatments on yield and quality of Italia and Hamburg Misketi table grape varieties were studied. It has been carried out for two years in Cukurova University Pozantı Agricultural Research Center (POZMER) during the periods of 2012-2013 and 2013-2014. The midday leaf water potential thresholds were used for irrigation timing, and those values were set as -10 bars until flowering, -13 bar between fruit set-veraison and veraison-ripening periods, and -12 bar after harvest for both RDI treatments. Water volumes applied in irrigations to the RDI-1 plots were 50% and 75% of the cumulative evaporation from the Class A Pan between the growth stages berry setting-veraison and veraison-ripening, respectively, while those portions for the RDI-2 treatment was vice versa. Both RDI treatments and the non-irrigated treatment have been examined for two bud-loads based on mean shoot weight; 1) Normal bud-load (20 buds for the first 500 g shoot weight and then 10 buds for each additional 500g) 2)Increased bud-load (double amount of the traditional bud load). Irrigation and higher bud load treatments slightly increased grape yield in both years depending on the varieties. The cluster and berry weight were also slightly higher in irrigated vines. Soil water content values were all revealed increases in both RDI treatments.