Doğrudan ekim yapılan silajlık mısır yetiştiriciliğinde yabancı otlarla mücadelede örtücü bitkilerin kullanımının araştırılması
Potential use of cover crops for weed control in no-till silage maize culture
- Tez No: 518543
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN IŞIK, DOÇ. DR. MAHMUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, Örtücü Bitki, Doğrudan Ekim, Mısır, Weed, cover crops, no-tillage, maize
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Erciyes Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde bulunan ERÜTAM'a ait deneme arazisinde yürütülmüş olan çalışmada, doğrudan ekim silajlık mısır yetiştiriciliğinde yabancı otlarla mücadelede örtücü bitkilerin kullanılma olanakları araştırılmıştır. Örtücü bitki olarak Tüylü fiğ (Vicia villosa), Çavdar (Secale cereale), Hardal (Brassica juncea), Yem şalgamı (Brassica rapa rapa) kullanılmıştır. Denemede kontrol parselleri; yabancı otlu kontrol, toprak işlemeli kontrol ve herbisit uygulanan kontrol parselleri şeklinde oluşturulmuştur. Denemeler bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede doğrudan ekim mısır yetiştiriciliğinde örtücü bitkilerin yabancı otlar üzerine etkilerinin incelenmesi ile birlikte silaj verim ve kalitesine de etkileri incelenmiştir. Doğrudan ekim silajlık mısır ekiminden önce örtücü bitki uygulamaları içerisindeki yabancı otların oluşturduğu yaş ağırlıklarından elde edilen verilerde en yüksek yabancı ot yaş ağırlığı (207,31 g/0.25m2) yabancı otlu kontrolden elde edilirken, en düşük yabancı ot yaş ağırlığı (23,56 g/0.25m2) (S. cereale+V. villosa) parsellerinden elde edilmiştir. Silaj verim ve kalitesinde en yüksek gövde oranı, yaprak oranı, kül, ADF ve NDF ilaçsız çavdar uygulamasından elde edilirken, bitki boyu, yağ, kuru madde oranı ve yeşil ot verimi ise toprak işlemeli kontrolden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted at experimental fields of Agricultural Research and Implementation Center (ERUTAM) of Erciyes University to investigate possible use of cover crops for weed control in no-till silage maize culture. Vicia villosa, Secale cereale, Brassica juncea, Brassica rapa rapa, acephala were used as cover crops. Experimental control plots were arranged as weed-control, soil tillage-control and herbicide-control treatments. The experiments were conducted in split-plots experimental design with 4 replications. Effects of cover crops on both weeds in no-tillage maize plots and on silage yield and quality were investigated. The greatest green herbage yield (207,31 g/0.25m2) was obtained from weed-control plot and the lowest green herbage yield was obtained from (23,56 g/0.25m2) S. cereale+V. villosa plots. With regard to silage yield and quality, the greatest stem ratio, leaf ratio, crude ash, ADF and NDF values were obtained from Secale cereale treatments and the greatest plant height, crude oil, dry matter and green herbage yield were obtained from soil tillage control plots.