Evaluation of developmental toxicity of ethephon using embryonic stem cell model
Embriyonik kök hücre modeli kullanılarak etefonun gelişimsel toksisitesinin değerlendirilmesi
- Tez No: 518544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Etefon, sitotoksisite, stemness genleri, gelişimsel toksisite, nöral farklılaşma, Ethephon, cytotoxicity, stemness genes, developmental toxicity, neural differentiation
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Mohammadi Nejad S. Embriyonik Kök Hücre Modeli Kullanılarak Etafonun Gelişimsel Toksisitesinin Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Toksikoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2018. Organfosforlu bileşiklerin bir üyesi olan etafon, yapay olgunlaşma için en yaygın kullanılan bitki büyüme düzenleyicilerinden biridir. Son yıllarda, nörogelişimsel sorunlara olan yoğun ilgi nedeniyle gelişimsel toksikoloji alanındaki çalışmalar artmaktadır. Buna bağlı olarak, deneylerin maliyet ve süreleri ile kullanılan laboratuvar hayvanı sayısını azaltmak için tanımlayıcı toksikolojide embriyonik kök hücreler gibi yeni in vitro tarama modelleri geliştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı“etafon”un nöro-gelişimsel toksisite potansiyelinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla, mES hücreleri etafona maruz bırakılmış ve sitotoksisite, hücre döngüsü, toplam antioksidan kapasite, reaktif oksijen bileşikleri (ROB) ve Oct-4, SOX2, NANOG, Nrf2, Nestinin de dahil olduğu özel pluripotential genler ile nöral farklılaşma genleri olan MAP2 ve β-Tubulin III genlerinin ekspresyonları incelenmiştir. Nöral farklılaşma öncesi ve sonrasında, etafon uygulanmış ve etafonun kök hücre genlerinin ekspresyonu üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Etfona 24, 48 ve 96 saat süreyle maruz bırakılan mEs hücrelerinde yapılan MTT analizinden elde edilen sonuçlar etefonun yüksek dozlarında (1280, 2560 ve 5120 µM) hücre proliferasyonunda belirgin bir azalma olduğunu göstermiştir. Oksidatif stres yöntemlerinden elde edilen bulgulara göre, etafonun sitotoksik etkisinin oksidatif stres mekanizmasına bağlı olmadığı düşünülmüştür. Genetik değerlendirme sonuçları, etafon uygulanan mES hücreleri, Real-time PCR ile nöronal farklılaşma öncesi ve sonrasında analiz edilmiştir. Kök hücre formu, nöral ektoderm ve dendritik dönemin çeşitli genlerinin ekspresyonu bu yöntemle değerlendirilmiştir. Sonuçlarımız, nöral farklılaşma olan hücrelerde, etafonun bu genlerin ekspresyonunu indükleyebileceğini doğrulamaktadır. Etafonun gelişimsel toksisite mekanizmasının anlaşılabilmesi için gelecekte yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mohammadi Nejad S. Evaluation of Developmental Toxicity of Ethephon Using Embryonic Stem Cell Model. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Pharmaceutical Toxicology Program, Doctor of Philosophy Thesis, Ankara, 2018. Ethephon, a member of the organophosphorous compounds, is one of the most widely used plant growth regulators for artificial ripening. In recent years, the developmental toxicology studies have increased due to a broad interest in neurodevelopmental problems. Concerning this, new in vitro screening models such as embryonic stem cells have been established in predictive toxicology to decrease the expense and time of the experiments number of laboratory animals. The goal of this study was evaluation of the neuro-developmental toxicicity potential of“ethephon”. For this purpose, the mES cells were exposed to ethephon and the cytotoxicity, cell cycle, total antioxidant capacity, reactive oxygen species (ROS) and, expression of specific pluripotential genes including Oct-4, SOX2, NANOG, Nrf2, Nestin and neural differentiation genes such as MAP2 and β-Tubulin III were examined. Additionally, effects of ethephon on expression of stemness genes were assessed before and during neural differentiation. Our results from MTT assay with mEs cells, after 24, 48 and 96 h exposure to ethephon demonstrated that at higher doses (1280, 2560 and 5120 µM) ethephon is cytotoxic for mES cells. According to results of oxidative stress assays, it is suggested that the cytotoxic effect of ethephon is not related to the oxidative stress mechanism. In order to genetic evaluation, ethephon treated mES cells were analyzed before and after neuronal-differentiation by Real-time PCR. The expressions of several genes were evaluated. Our observations showed that ethephon is potent to induce a significant difference in expression of these genes in neuronal differentiated cellsFuture studies are necessary to understand the exact mechanism of developmental toxicity of ethephon.