Kronik hepatit olgularında fibrozis derecesinin ARFI(Acoustic Radiation Force Impulse) elastografi bulgularının histopatoloji sonuçlarıyla karşılaştırmalı değerlendirilmesi
A comparison of the stages of fibrosis with arfi elastography findings and histopathological results in patients with chronic hepatitis
  1. Tez No: 518574
  2. Yazar: MEHMET AKİF ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, ARFI, Kronik Hepatit, Ultrasonography, ARFI, Chronic hepatitis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki amaç kronik hepatit olgularındaki fibrosisi tespit etmede ve miktarını belirlemede ARFI elastografinin tanıya katkısını histopatolojik bulgularla kıyaslayarak araştırmaktır. Materyal Metod: Haziran 2018-Ağustos 2018 tarihleri arasında kliniğimize karaciğer biyopsisi için gönderilen kronik hepatit tanılı 122 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların karaciğer sağ lobtan 10 shear wave hız ölçümü yapılmıştır. Ortalama ARFI hız değerleri ISHAK sınıflamasındaki fibrozis değerleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Birinci karşılaştırma evre ≤ F1 fibrozise sahip hastalar ile evre ≥ F2 hastalar arasında yapıldı. Buna göre fibrozis varlığını tespit etmede ARFI elastografinin iki grubu ayırmada optimal kesme değeri 1.26 m/s olarak belirlendiğinde sensitivite % 77, spesifite % 68 olarak bulundu. İkinci karşılaştırma grubunda belirgin fibrozisi belirlemeye yönelik olarak; fibrozis evreleri ≤ F2 ve ≥ F3 olan iki hasta grubu arasında yapılmıştır. Buna göre belirgin fibrozisi belirlemede ARFI elastografinin iki grubu ayırmada optimal kesme değeri 1.45m/sn olarak belirlendiğinde sensitivite % 85, spesifite % 87 olarak bulundu. Üçüncü karşılaştırma siroz olgularını diğer fibrozis gruplarından ayrımına yönelik olarak fibrozis evresi ≤ F4 olan hasta grubu ile fibrozis evresi ≥ F5 olan hasta arasında yapılmıştır. İki grubu ayırmada ARFI elastografi için optimal kesme değeri 1.64 m/s olarak belirlendiğinde sensitivite % 100, spesifite % 84 olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda ARFI elastografi ile belirgin fibrozisin varlığının ortaya konmasında ve sirotik süreçleri belirlemede güvenilir sonuçlar elde edilmiştir. ARFI elastografi, kronik karaciğer hastalığında çoğu durumda biyopsinin yerini alabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to investigate the contribution of ARFI elastography to the diagnosis of fibrosis in chronic hepatitis cases compared with histopathologic findings. Material and methods: Between June 2018 and August 2018, 122 patients with chronic hepatitis who were referred to our clinic for liver biopsy were included. 10 shear wave velocity measurements were made in the right lobe of the patients' liver. The mean ARFI values were compared with fibrosis stages based on ISHAK classification. Results: The first comparison was between patients with stage ≤ F1 fibrosis and stage ≥ F2 patients. Sensitivity was 77 % and specifity was % 68 when the optimal cut-off value of two groups of ARFI elastography was 1.26 m / s. The second comparison was between two groups of patients with ≤ F2 and ≥ F3 fibrosis stages to determine significant fibrosis. The sensitivity and specificity were 85 % and 87 %, respectively, when the optimal cut-off value of two groups of ARFI elastography for e significant fibrosis was 1.45m / sec. The third comparison was between patients with stage ≤ F4 and fibrosis stage ≥ F5 patients to differentiate cirrhosis with other fibrosis groups. Sensitivity was 100 % and specificity was 84 % when the optimal cut-off value for ARFI elastography was 1.64 m / s in two groups. Conclusion: In our study, with ARFI elastography reliable results was obtained in identifying the presence of significant fibrosis and determining cirrhotic processes. ARFI elastography is a method that can take place biopsy in most cases of chronic liver disease.