Bazı şeftali ve nektarin çeşitlerinin Kahramanmaraş ili ekolojikkoşullarında performanslarının belirlenmesi
Determination of the performance of some peach and nectarine varieties in Kahramanmaraş province ecological conditions
- Tez No: 518598
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET ILGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Prunus persica L. meyve gelişimi, fenoloji, pomoloji
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırma 2015-2016 yıllarında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Avşar Kampüsünde bulunan araştırma ve uygulama alanında yürütülmüştür. 5 şeftali (Halehaven, Elegant Lady, Redhaven, Navadonna, Transvallia,), 3 nektarin ( Big top, Sweet Lady ve Carolina) çeşidi ile yürütülen çalışmada, bu çeşitlerinin Kahramanmaraş ilinde performanslarının belirlenmesi ve bu çeşitlerin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Çeşitlerin fenolojik olarak tomurcuklanma, çiçeklenme, tam çiçeklenme ve meyve bağlama dönemleri belirlenmiştir. Tomurcuklanma 9 Mart'ta başlamıştır. Çiçeklenme tarihi 10 Mart meyve bağlama tarihi 7 Mayıs, derim tarihi ise 26 Haziran- 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Çeşitlerin meyve ağırlıkları 123.05 ile 94.34 g aralığında; meyve sertlikleri 10.33-5.90 kg/cm 2 ; suda çözünür kuru madde miktarları %16.13-12.21; asit içerikleri ise %2.75-0.92 aralığında belirlenmiştir. Bölgede Big Top ve Transvallia çeşitlerinin erkenci; Halehaven ve Sweet Lady çeşitlerinin ise geççi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in the field of research and application in Kahramanmaras Sütçü İmam University Faculty of Agriculture Avşar Campus in 2015-2016. It was aimed to determine the performance of these varieties in Kahramanmaraş province and to determine the phenological and pomological characteristics of these varieties in the study conducted with 5 peaches (Halehaven, Elegant Lady, Redhaven, Navadonna, Transvallia), 3 nectarines (Big top, Sweed Lady and Carolina). Phenological budding, flowering, full flowering and fruit binding periods of the cultivars were determined. Budding started on March 9th. The date of flowering was March 10, the fruit binding date was 7 May, and the date of collection was 26 June to 25 August. The fruit weights of the varieties ranged from 123.05 to 94.34 g; fruit hardnesses 10.33-5.90 kg/cm2; water-soluble dry matter contents 16.13-12.21%; acid contents were determined to be 2.75-0.92%. In the region, Big Top and Transvallia varieties early; Halehaven and Sweet Lady varieties have been detected to be in the latish. Keyword: Prunus persica L. fruit development, phenology, pomology,