Geri Dön

Hammâd b. Zeyd ve hadis ilmindeki yeri

Hammād b. Zayd and his position in ḥadith scholarship

  1. Tez No: 518609
  2. Yazar: SÜMEYYE NUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KIZIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120

Özet

Bu çalışma Basralı muhaddis Hammâd b. Zeyd'in hayatını ve onun hadisçiliğini konu almaktadır. Basra, kurulduğu günden Hammâd'ın yaşadığı dönem de dahil olmak üzere tarih boyunca siyâsî ayrılıkların, isyanların çokça yaşandığı bir şehirdir. Özellikle Emevîler zamanında halkın çoğunluğunu oluşturan mevâlîye karşı yönetimin takındığı menfî tavır halkın neredeyse her isyanı desteklemesinde büyük rol oynamıştır. Böyle bir ortamda dünyaya gelen Hammâd b. Zeyd, ilim yolunu seçmiş ve Basra'nın kuruluş aşamasında bu şehre yerleşen Enes b. Mâlik ve diğer sahâbenin kurduğu hadis ilim halkalarının yetiştirdiği pek çok değerli âlimden ilim tahsil etmiştir. Tezde Hammâd b. Zeyd'in yaşadığı hicrî II. asırda Basra'da hadis ilminin genel durumu hakkında bir tasvir yapılmaya çalışılmıştır. Bunun için Enes b. Mâlik'in Basra'ya gelişi ve Basra hadis okulunun kuruluşu, burada yaşanan siyâsî olaylar ele alınmış, ardından Basralı âlimlerin cerh-ta'dîl alanında yazdıkları eserlerden kısaca bahsedilerek dikkat çeken görüşleri dile getirilmiştir. Hammâd b. Zeyd, devrinin önde gelen âlimlerinin pek çoğundan ilim tahsil etmiştir. Bu çalışmada, onun yer aldığı ilmî ortamın daha iyi anlaşılabilmesi için kendisinden en çok rivayette bulunduğu bazı hocalarının ve kendisinden hadis rivayet eden talebelerinden birkaçının tercemelerine kısaca değinilmiştir. Daha sonra ricâl ilminin önemli münekktilerinin Hammâd b. Zeyd hakkında yaptığı değerlendirmeler zikredilmiş ve onun bilinen bazı siyâsî görüşlerinden bahsedilmiştir. Hammâd'ın müttefekun aleyh rivayetlerinin analizine yer verilen son bölümde ise hoca-talebe ilişkileri, tahammül ve edâ sîgaları ve rivayet konuları dikkate alınarak bazı sayısal veriler ortaya koyulmuştur. Basra'nın yetiştirdiği önemli muhaddis ve fakih Hammâd b. Zeyd de müttefekun aleyh rivayetleri incelendiğinde Basra'nın önde gelen hocalarından hadis rivayet ettiği, hadis ve ilel ilimlerinde meşhur pek çok âlime hadis rivayetinde bulunduğu görülmektedir. Rivayet ettiği konular ele alındığında fakih kimliği ön plana çıksa da fezâil, kader ve en dikkat çekeni de fitnelerle alâkalı rivayetleri göze çarpmaktadır.

Özet (Çeviri)

The subject of this study is Baṣran traditionalist Ḥammād b. Zayd's life and his scholarship. Since it had been founded, Baṣran was a town where political schism and rebellions occurred. This was also true for the period in which Ḥammād lived. Especially during the Umayyad period, the negative attitude of the administration against the mawālī, which constituted the majority of the population, played a major role in public support for almost every rebellion. In such an environment Ḥammād b. Zayd chose the path of knowledge and collected knowledge from many valuable scholars raised in ḥadīth circles started by the companions like Anas b. Malik who settled in Baṣra when it was first built. In the thesis, a description of the general situation of the ḥadīth scholarship in Baṣra in the second Islamic century was given. For this purpose, subjects such as the arrival of Anas b. Malik to Baṣra, the foundation of the school of ḥadīth in Baṣra, political developments in the town are discussed. Afterwards, Baṣran traditionalists works on transmitter criticism described and their prominent views are given. Ḥammād b. Zayd took lessons from a great many of the important scholars of his generation. In this study, the life of his most prominent teachers and students are summarised in order to shed light on the scholarly environment of which he was a part. The evaluation of the scholars of transmitter criticism about Ḥammād and his famous political views are also given. In the last chapter, the analysis of Ḥammād's muttafaqun ʿalayh transmissions are dealt with, and some statistics are given about his teacher and students in the chains of transmitters of these traditions, the modes of transmissions and the major themes of the traditions. It has seen that Ḥammād who was both a muḥaddith and faqīh collected traditions from prominent Baṣran traditionalists and also transmitted those traditions to various famous ḥadīth and ʿilal scholars. As for the major themes of his traditions, aside from the majority of the tradition of legal issues, there are also those about the merits of the companions, predestination and also civil disturbances and wars.

Benzer Tezler

  1. Hammâd b. Ebû Süleyman (120/738) ve rivayetleri

    Hammad bin Abu Sulaiman (120/738) and his narrations

    MECHMET BOTOUR MEMET

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHA ÇELİK

  2. Hammâd b. Ebû Süleyman'ın hadisçilik anlayışı

    Hammad b. Ebu Sulayman's understanding of hadith

    ESRA KOCATÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DilbilimBursa Uludağ Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜSEYİN KAHRAMAN

  3. Hammâd b. Seleme'nin hayatı ve hadis ilmindeki yeri

    The life of Hammad b. Salama and his place in hadith

    MEHMET SALCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    DinBingöl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÇELİK

  4. مسند حماد بن أبي سليمان من مسند الإمام الأعظم أبي حنيفة برواية الحارثي دراسة وتحقيق

    İmam-i Azam Ebû Hanîfe'ni̇n Müsnedi̇'nden, Hammâd B. Ebî Süleyman'in Müsnedi̇-El-Hȃri̇sî ri̇vȃyeti̇- araştirma ve tahki̇ki̇

    ALAADDİN KİRAZ

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2010

    DinSuriye Damascus Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AMMAR ALHARİRİ

  5. Serahsî'nin Mebsût'unda geçen Abdullah b. Mes'ûd (r.a.) rivayetlerinin Hanefî Mezhebine etkisi

    The influence of Ibn Mas'ūd's reports found in al-Mabsūt of al-Sarakhsī on the Hanafi school of law

    HACI MUSTAFA TORUN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    DinMarmara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KEMAL YILDIZ