Heteroseksüel gençlerin flört şiddetine yönelik söylemleri
Heterosexual young people's discourses concerning dating violence
  1. Tez No: 518638
  2. Yazar: OLGA ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT ŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört Şiddeti, Toplumsal Cinsiyet, Söylem Analizi, Açıklayıcı Repertuarlar, İdeolojik İkilemler, Dating Violence, Gender, Discourse Analysis, Interpretative Repertoires, Ideological Conflicts
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de yaşayan gençlerin flört şiddetine dair söylemlerine kaynaklık eden“açıklayıcı repertuarların”ve konuşmalar esnasında ortaya çıkan“ideolojik ikilemlerin”incelenmesidir. Çalışmanın katılımcılarını 18-30 yaş aralığında 8 kadın ve 7 erkek oluşturmaktadır. Her bir katılımcıyla bireysel olmak üzere toplamda 15 ayrı görüşme yapılmıştır. Görüşmeler ses kayıt cihazına kaydedilmiş, bilgisayar ortamında yazılı hale dönüştürülmüş ve metinler söylem analizi ile incelenmiştir. Konuşma metinlerinde Toplumsal Cinsiyet, Biyoloji, Sevgi, İlişki olmak üzere olmak üzere dört açıklayıcı repertuara ulaşılmıştır. Bunlara ek olarak,“Şiddet Kabul Edilemez/Kabul Edilebilir Şiddet”şeklinde adlandırabileceğimiz bir ideolojik ikilemin söz konusu olduğu görülmüştür. Bulgulara genel olarak bakıldığında, ataerkil ve iki-kutuplu cinsiyet ideolojisine dayalı toplumsal cinsiyet normlarının, ilişkilerde partnerlerin rol, sorumluluk ve beklentilerinin oluşmasında belirleyici olduğu; ilişkilerde bu beklentilerin karşılanmamasının flört şiddetine zemin hazırladığı, meşruiyet kazandırdığı ve partnerlerin 'sevgiyi' sorgulamasına neden olduğu söylenebilir. Söz konusu toplumsal cinsiyet normlarıyla bağlantılı olarak, katılımcılar romantik ilişki pratikleri ve gereklilikleri, insanın ve/veya erkeğin biyolojik/doğal yapısı veyahut“sevgi”üzerinden flört ilişkilerinde görülen şiddeti olağanlaştırmakta, meşrulaştırmakta ve/veya şiddetin varlığını kabul etmemektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the“interpretative repertoires”which are the resources of the discourses of young adults from Turkey on dating violence and to investigate the“ideological dilemmas”accompany to these discourses. In-depth interviews are made with 8 women and 7 men between the ages of 18 and 30. The interviews are tape-recorded, transcribed and then the texts of the interviews are analyzed by discourse analysis. As a result of analysis, four interpretative repertoires are obtained; Gender, Biology, Love and Affair. In addition to these repertoires, an ideological dilemma is observed which can be named as 'Violence is Intolerable/Acceptable Violence'. Considering the findings as a whole, it can be said that gender norms based on patriarchal and dichotomic gender ideology are influential in the formation of partners' roles, responsibilities and expectations; and remain unfulfilled of those expectations leads up to dating violence and makes partners' 'love' questionable. In relation with the hegemonic gender norms, the participants normalize and justify the violence or they deny the existence of violence in dating relationships on the basis of 'the practices and necessities of romantic relationship', 'biological/natural structure of human beings and/or males' or 'love'.