Bâbürnâme'de sosyo-kültürel ve edebi hayat
Social, cultural and literary life in Baburname
  1. Tez No: 518644
  2. Yazar: DASTANBEK RUSTAMBEK UULU
  3. Danışmanlar: DR. ALİYE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Babür, Babür-nâme, Edebi Muhit, Çağatay Edebiyatı, Ba'bur, Ba'bur-nâme, Literary Environment, chaghatayLiterature
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türk dünyasında önemli bir yeri olan Bâbür Şah'ın kaleme aldığıBâbürnâme, dönemin sosyo-kültürel ve edebi muhitini yansıtan bir boy aynası gibidir. Söz konusu eser, Bâbür Şah'ın Fethettiği topraklar ve bu topraklarda hayat süren Türklerin siyasal düşüncesinin yanı sıra dinî, kültürel, sosyal ve edebi hayatlarını da geniş bir şekilde ele almaktadır. Babür-nâme, Bâbür Şah'ın tahta çıkmasından (1494-1529) ölümüne kadar olan seneleri kapsamaktadır.Edebiyat alanında Emir Ali Şiir Nevai'nin sıkı bir takipçisi olan Babür Şah, Bâbürnâme adlı eserini Çağatay Türkçesiyle kaleme almıştır. Türk İslam edebiyatı ve tarihi açısından oldukça önemli olan Babür-nâme üzerine yaptığımız yüksek lisans tez çalışmamızın konusu,“Bâbürnâme'de Sosyal, Kültürel ve Edebi Hayat”olarak belirlenmiştir.Tezimizin giriş kısmında, Bâbür Şah'ın hayatı, nesebi, yazdığı eserleri hakkında özet bilgilere yer verilmiştir. Bu kısımda özellikle Bâbür Şah'ın Fergana, Kabil ve Hindistan bölgelerinde yaptığı faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Tezimizin birinci bölümünde,sosyo-kültürel hayata dair bilgiler Bâbürnâme'de söz edildiği şekliyle aktarılmıştır. Bu kısımda, Bâbür Şah'ın büyüdüğü topraklardan başlayarak, fethettiği topraklar ve hayatını kaybettiği Hindistan'a kadar yaşayan topluluklar ve onların kültürel hayatı hakkında bilgiler aktarılmıştır. Çalışmamızınana konusunu oluşturan ikinci bölümde ise Bâbürnâme'de yansıtılan edebî hayat ve bu muhitte boy gösteren edebiyatçiler ele alınmıştır. Bu kısımda Bâbür Şah'ın kendi döneminde yetişen edebiyatçilerın yanı sıra kendisinden önce bu bölgelerde yaşayan ve Türk İslam Edebiyatına katkı sağlayan şahsiyetler, Babür-nâme ışığında tespit edilmiştir. Tezimizin son bölümünde sonuç ve kaynakçanın ardından eklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis is to discuss the work of Babür-nâme, written by Babür Şah, who has made a great contribution to the Turkish world. This work is written in such a way that the knowledge about the Turkish world and other societies in which includes variety of information on their history, economy, culture, civilization, race, language, religion, bibliography, geographical literary and other fields will be received. Therefore, we worked on this master's thesis, which is important to us in many ways. This thesis focuses on three areas, Fergana, Kabil and India. A great deal of information about the socio-cultural and literary life that existed in these three regions and the country was given by using the work of Bâbürnâme as the main source. The thesis we are working on starts with the introduction part. Then, the main content of the dissertation is covered in two parts. In the first part,“socio-cultural life in Babür-nâme”is discussed. In this section, socio-cultural information has been tried to be considered. In the second part of the thesis, information about“literary life in Babür-nâme”was presented. In this section, dîwan literature, folk literature and as well as literature writers in the period of Bâbürnâme were included. In this thesis, study methods such as analysis and comparison were used. This thesis has been written by analyzing the data obtained as a result of using these methods. At the same time, a few of the information that has been reached and analyzed is written with benchmarking methods. In the process of writing, many methods have been applied in place of and according to the need. Many significant results have been achieved in this thesis. The socio-cultural and literary information recorded in the Bâbürnâme work has been obtained. In this study, the cultural characteristics that existed in Transoxiana, Kabil, and India were examined. Several conclusions have been reached in terms of social conditions, living conditions, state administration, and literary figures and literature.