Baburname'de birleşik fiiller
Compound verbs in the Babur-Nama
  1. Tez No: 433653
  2. Yazar: CENGİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik fiil, tasviri fiil, Baburnâme, Çağatay Türkçesi, Compound verbs, descriptive verbs, Babur-nama, Chagatai Turkish
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 462
Özet
Bu çalışmada, Çağatay sahasının en önemli nesir örneklerinden biri olan Baburnâme'de geçen birleşik fiiller tespit edilmiş, eserden örneklerle tanıklanmış, yapı bakımından sınıflandırılmış ve sözlük anlamları verilmiştir. Giriş bölümünde, Çağatay Türkçesi, Babur'un hayatı ve çalışmamızın dayandığı eser Baburnâme hakkında bilgiler verilmiş, birleşik fiil tanımı ve tasnifi üzerinde kısa açıklamalar yapılmıştır. Çağatay Türkçesindeki birleşik fiiller kısaca tanıtılmıştır. Çalışmanın ana bölümünde Baburnâme'de geçen birleşik fiiller sınıflandırılmış, her bölümde birleşik fiilin sözlük anlamı verilmiş ve Baburnâme'de tespit edilmiş olan tanıklarla tanıklanmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilmiş, yapılan yeni tespitlerden söz edilmiştir. Tespit edilen birleşik fiillerin alfabetik bir dizini çalışmanın sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the compound and descriptive verbs in the Babur-nama, which is one of the most important prose works of Chagatai Turkic, have been identified, witnessed by the examples from the work, classified according to their pattern, and defined. In the introductory section, the information has been given about Chagatai Turkish, Babur's life and his work Babur-nama on which our study is based, made some explanations about the definition of compound verb and its classification. In the main part, the compund verbs and decriptive verbs in the Babur-nama have been classified and the definition of each compound verb and witnessed by the examples from the Babur-nama. In the conclusion section, the data have been assessed and new identifications have been mentioned. An index of the compund and descriptive verbs has been added to work.