Okul öncesi dönem çocuklarının bakış açısı alma becerileri ile dil becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relation between perspective taking skills and language ability in preschoolers
- Tez No: 518658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, bakış açısı alma, dil becerisi, Preschool period, perspective taking, language ability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönem çocuklarının bakış açısı alma becerileri ile alıcı ve ifade edici dil becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Adana ili merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı altı tane anaokuluna devam eden üç-dört-beş yaş grubundan 98 çocuk oluşturmaktadır. Çalışma nicel desende olup, ilişkisel araştırma türlerinden korelasyonel araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan“Genel Bilgi Formu”, Aslan ve Köksal Akyol (2016) tarafından geliştirilen“Çocuklar için Bakış Açısı Alma Testi (ÇBT)”, Dunn ve Dunn (1959) tarafından oluşturulup Katz, Önen, Demir, Uzlukaya ve Uludağ (1974) tarafından Türkçeye uyarlanan“Peabody Resim-Kelime Testi”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Dil Örneği Formu”kullanılmıştır. Veriler Nisan - Mayıs ve Haziran 2017 tarihlerinde çocuklarla gerçekleştirilen bireysel görüşmelerle elde edilmiştir. Ölçme araçlarından elde edilen veriler öncelikle betimsel istatistik ve normallik testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler normal dağılım gösterdiğinden, bakış açısı alma becerisi ile Peabody Resim-Kelime Testi arasında ve bakış açısı alma bcerisi ile çocuklardan alınan dil örneğine ilişkin toplam cümle sayısı, toplam kelime sayısı, sözcük çeşitdi sayısı ve bir cümledeki ortalama sözcük sayısı puanları arasındaki ilişki belirlemek için Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Alıcı ve ifade edici dil becerileri puanlarının çocukların bakış açısı alma becerilerini ne ölçüde yordadığını belirlemek için de regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çocukların bakış açısı alma puanları ile alıcı ve ifade edici dil becerileri puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Dahası bu ilişkinin üç yaş gibi erken bir dönemde başladığı belirlenmiştir. Son olarak alıcı ve ifade edici dil becerilerinin çocukların bakış açısı alma becerilerini anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to examine the relationship between preschool children's perspective taking skills and receptive and expressive language ability. Sample consisted 98 children from the age group of three to four and five who were attending six kindergartens attached to the Ministry of National Education in the city of Adana in the second term of the academic year 2016-2017. The study was quantified and performed as correlational research from relational research types.“General Information Form”prepared by the researcher, Perspective Taking Test for Children (PTC)“ was developed by Aslan and Köksal Akyol (2016), Peabody Picture-Word Test which was created by Dunn (1959) and adapted to Turkish by Katz, Önen, Demir, Uzlukaya and Uludağ (1974) and the ”Sample of Language Form" developed by the researcher. Data obtained between April-May and June 2017 by individual interviews with children. The data obtained from the instruments were analyzed primarily by descriptive statistics and normality test. As all the data is ranged normally, Pearson Correlation Analysis was done in order to determine the relation between perspective taking ability and Peabody Picture Vocabulary Test and the ability of perspective taking and the language data collected from children that consists of the total number of sentences, the total number of words, the number of word variety and the points of average number of the words in a sentence, and regression analysis was used to determine how well receptive and expressive language ability predicted children' s perspective taking s kills. As a result of the research, it was determined that there was a significant positive correlation between children's perspective taking and receptive and expressive language ability scores. Moreover, it has been determined that this relationship begins as early as three years of age. Finally, it has also been determined that language ability significantly predicts children's ability to take perspective.