Çeviren ineklerde bakteriyel infertilite nedenlerinin ve sıklığının belirlenmesi
Determination of causes and incidence of bacterial infertility in repeat breeder cows
- Tez No: 518708
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN İZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Campylobacter, Histophilus, İnfertilite, Mycoplasma, Repeat Breeder, Ureaplasma, Campylobacter, Histophilus, Infertility, Mycoplasma, Repeat Breeder, Ureaplasma
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
İnfertiliteye neden olan bakteriyel etkenlerin belirlenmesi, bu etkenlerin neden olduğu genital sistem enfeksiyonlarının önlenmesinde, kontrol edilmesinde ve yeni tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, sürü yönetim programına sahip, hayvan kayıtlarının düzenli tutulduğu ve en az 100 adet inek bulunan, 33 adet süt inekçiliği işletmesi kullanıldı. Bu işletmelerde yapılan anket çalışması ile işletme bilgileri (1), işletme reprodüktif performans verileri (2), östrus saptanmasının değerlendirilmesine ilişkin veriler (3), kızgınlık tespiti programına ilişkin veriler (4), reprodüktif sağlık parametrelerine ilişkin veriler toplandı (5). İşletmelerde 5430 inek tarandı ve sonrasında hiçbir klinik bulgu tespit edilemeyen repeat breeder hayvanlardan spekülüm yardımı ile transport svabları kullanılarak 132 adet direkt vaginal svab alındı. Bakteriyel infertilite etkeni olan Campylobacter fetus subsp. venerealis, Histophilus somni, Mycoplasma sp. ve Ureaplasma sp.'nin çeviren ineklerde varlığı ve sıklığının belirlenmesi amacıyla Multipleks PCR yöntemi kullanıldı. 132 örnekten 122 örnek pozitif (% 92,42), 10 örnekte ise kullanılan primerlere ait hiçbir etkene rastlanamayarak negatif (% 7,58) olarak tespit edildi. Pozitif olarak tespit edilen örneklerden 13'ü Campylobacter fetus subsp. venerealis (% 9,85), 34'ü Histophilus somni (% 25,75), 62'si Mycoplasma sp. (% 46,97), 65'i Ureaplasma diversum ( % 49,24) olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
The identification of bacterial agents causing infertility plays an important role in the prevention, control and identification of new treatment methods for genital system infections caused by these agents. In this study, thirty three enterprises which includes at least 100 cows and using herd management program with regular records were used. A survey was conducted to collect (1) operational data, (2) operational reproductive performance data, (3) data on the assessment of estrus detection, (4) data on oestrus detection program, and (5) data on reproductive health parameters. A total of 5430 cows were examined in these enterprises and 132 vaginal swabs were taken from repeat breeder animals which had no clinical signs afterwards by using transport swabs with the help of speculum. Multiplex PCR method was used to determine the presence and incidence of Campylobacter fetus subsp. venerealis, Histophilus somni, Mycoplasma sp. Ureaplasma sp. which causes infertility in repeat breeder cows. 122 samples were positive (92.42%) in 132 samples, and none (7,58%) were found in any of the 10 samples. 13 of them were Campylobacter fetus subsp. venerealis (9,85%), 34 of them were Histophilus somni (25,75%), 62 of them were Mycoplasma sp. (46.97%), and 65 were Ureaplasma diversum (49.24%).