Repeat breeder ineklerde subklinik endometritis raslantılarının belirlenmesi ve intrauterin sağaltım girişimi
Evaluation of the incidence of subclinical endometritis and results of intrauterine treatment in repeat breeder dairy cows
- Tez No: 91086
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ALAÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Repeat breeder inek, subklinik endometritis, tanı, intrauterin sağaltım, Repeat breeder cow, subclinical endometritis, diagnosis, intrauterine treatment
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
59 ÖZET Bu çalışmada, repeat breeder sütçü ineklerde subklinik endometritislerin rastlantılarını, tanı amacı ile kullanılan uterus biyopsisi ve mikrobiyolojik testlerin etkinliğini ve üçüncü veya dör düncü kez tohumlanan hayvanlara izleyen 24. saatte, intrauterin uygulanan antibiyotik kombinasyonunun gebe kalma oranına etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ceylanpınar İşletmesinden, random yöntemiyle seçilen 3-9 yaşlı, Holstein- Friesian ırkından 48 inek kullanılmıştır. Bunlardan 24 tanesi post partum iki tohumlamadan, 24'ü ise üç tohumlamadan sonra gebe kalmayan (repeat breeder) hayvanlardı. Materyalin tümü çevirdikleri son östrüslerinde tohumlanma yarak, izleyen 12±1. günde uteruslarından iki adet biyopsi örneği alınmış ve bunlardan bir tanesi histopatolojik diğeri ise mikrobiyolojik yönden değerlendirilmiştir. Deneme hayvanları izleyen östrüslerde tohumlanmışlar ve iki ve üç defa çevirenler 12'şer hayvanlık iki alt gruba ayrılarak, birer alt gruba tohumlamayı izleyen 24. saatte intrauterin 500 mg Oksitetrasiklin+500 mg Furazolidon+500 mg Clioquinol+500 j_tg Etinilöstradiol kombinasyonu verilmiş, diğerleri ise kontrol olarak bırakılmıştır. Tohumlanan ineklerden yeniden çevirenler bir sonraki östrüslerinde de tohumlanmışlar, tekrar çevirenler ise gebelik (-) olarak değerlendirilmiştir. Çevirmeyen hayvanların gebelik kontrolları tohumlamayı izleyen 45. günde rektal palpasyonla yapılmıştır. Histopatolojik değerlendirmeler A.Ü. Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda yapılmış ve dejeneratif, hiperplastik, regresif değişimlerin eşlik ettiği endometrial asinkroni'yi anlatan 1260 bulgu, rastlantı sıklığına göre (-) ile (+++) arasında dört grupta değerlendirilmiştir. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda yapılan mikrobiyolojik testler ise aerobik mikroorganizmalar çerçevesinde yürütülmüş, izolasyon ve antibiyotik duyarlılık testi sonuçları belirlenmiştir. Histopatolojik incelemeler sonucunda iki defa çeviren ineklerin %100'ünde, repeat breeder'lerin ise %87.50'sinde, bir takım dejeneratif, hiperplastik regresif değişimlerin eşliğinde, endometrial asinkroni belirlenmiştir. Bu asinkroni çerçevesinde herhangi bir değişiklik belirlenmeyenler %6.25, değişim belirlenenler ise hafif %31,25, orta %58,33 ve şiddetli %4.17 şeklinde bir dağılım göstermiştir. Mikrobiyolojik yoklama sonuçları tek başına subklinik endometritis'! değerlendirebilecek yeterlilikte bulunmamıştır. Tohumlamalardan 24 saat sonra tek doz intrauterin antibiyotik uygulananlarda gebe kalma oranlarının kontrollara göre yüksek olduğu ve bu oranların sırasıyla, iki defa çeviren ineklerde %75 ve %58.30, repeat breeder ineklerde ise %75 ve %41.70 olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, repeat breeder ineklerde subklinik endometritisi anlatan asinkroninin yaygın olduğu, histopatolojik değerlendirmelerin tanıda önemli ölçüde yol gösterici olabileceği ve bu tip sorunlu hayvanlarda tohumlamayı izleyen 24. saatte uygulanan intrauterin antibiyotik sağaltımının gebelik oranlarının yükseltilmesinde yararlı olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY Evaluation of the Incidence of Subclinical Endometritis and Results of Intrauterine Treatment in Repeat Breeder Dairy Cows The aims of this study were to estimate the incidence of subclinical endometritis, effectiveness of biopsy and microbiological analysis for diagnosis and also determination of the effect of intrauterine antibiotic infusion at the 24th hour following insemination upon pregnancy rate in repeat breeder dairy cows. The study was conducted in Tigem Ceylanpinar Official Farm. Fourthy eight Holstein-Friesian dairy cows, between 3-9 years of age, were selected into two groups. Twentyfour of these cows were repeated oestrus after 2nd insemination (group 1) and the second group were composed with the animals repeating oestrus after 3rd insemination (repeat breeder). None of the cows was inseminated in the last oestrus was detected. Two biopsy samples were taken from the 12±1 days following the last oestrus for histopathological evaluation and microbiological analysis. The cows were inseminated during the following oestruses and study groups were randomly divided into two subgroups, each having 12 animals. Antibiotic combination containing 500 mg Oksitetrasiklin+500 mg Furazolidon+500 mg Clioquinol+500 iag Etinilostradiol were infused into the uterus at 24 hour post insemination in one of the subgroups while others left as controls. Cows returning oestrus were inseminated again. The cows returning again were decided as nonpregnant. Pregnancy diagnosis62 was performed by rectal palpation, following 45th days in nonreturned cows. Histopathological examination of the biopsy samples were examined in Pathology Department of Veterinary Faculty of Ankara University. The 12 findings which are determinants of subclinical endometritis were evaluated into four degrees between (-) and (+++). Aerobic tests for the microbiological isolation and antibiotic sensitivity tests were done in the Medicine Faculty of Harran University. In histopathological evaluation endometrial asynchrony and associated degenerative, hyperplastic, regressive changes were determined. The incidence of these pathological events in the first and repeat breeder groups were 100% and 87.5% respectively. There was no histopathological changes in 6.25% of the cows while 31.25% slight 58.33% moderate and 4.17% severe subclinical endometritis were observed in the other animals. The microbiological findings were not sufficient to determine the status of subclinical endometritis. Pregnancy rate in the antibiotic infusion subgroups were higher than the controls. The pregnancy rates of group 1 for the treatment and controls subgroups were 75%, and 58.30% while 75% and 41.70% in the repeat breeder cows, respectively. It was concluded that histopathological assessments are useful diagnostic tools for determining subclinical endometritis and degenerative, regressive, hyperplastic changes and associated endometrial asynchrony is a common finding with subclinical endometritis. And it was suggesteded that intrauterine infusion at63 the 24th hour post insemination is successful method for treatment of repeat breeder cows, increasing the conception rates.