Truva efsanesindeki mitolojik figürlerin seramik hayvan formları ile gerçeküstü anlatımı
Surrealist expressions of ceramic animal forms of mythological figures in the legend of Troy
  1. Tez No: 518720
  2. Yazar: RIZA TAN BUĞRA ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. KAAN CANDURAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mitoloji, truva, efsane, gerçeküstücülük, hayvan figürü, Mythology, Troy, legend, surrealism, animal figure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
“Truva Efsanesindeki Mitolojik Figürlerin Seramik Hayvan Formları ile Gerçeküstü Anlatımı”başlıklı çalışma raporu dört bölümden oluşmaktadır.“Mitoloji”başlıklı birinci bölümde, mitolojinin insanoğlunun varlığından beri yeri, taşıdığı önemi üzerinde durulmuş, ortaya çıkmış olan farklı mit türleri ele alınmış ve farklı kültürlere ait mitolojiler bu mitoloji türleri ile açıklanmıştır. Hayvan figürlerinin mitolojide arz ettiği önem incelenmiş, değinilmiş olan farklı kültür mitolojilerinde nasıl ele alındığı aktarılmıştır.“Truva Miti”başlıklı ikinci bölümde, Homeros'un İlyada destanının ve destanda yer alan Truva Savaşı miti, İlyada'nın bölümler halinde özeti şeklinde aktarılmış, tarihsel süreçteki yeri, ve sonraki dönemlerde yarattığı etki detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Truva Savaşı mitinin öne çıkan karakterlerinin önemi ve destanda geçen metinlerle örneklendirilerek, tasvirlerinin yer aldığı resimlerle detaylandırılmıştır. Üçüncü bölüm olan“Gerçeküstücülük Akımı”başlığı altında, akımın çıkışı, özellikleri incelenmiş, mitolojik öğelerin gerçeküstücülükte tasvirleri aktarılmış akımın yaratıcısı olan sanatçıların çalışmaları ve hayvan figürlerinin bu akım içerisinde işleniş biçimleri incelenmiş, akımın öne çıkan yerli ve yabancı sanatçılarının eserlerinde yer alan sürreal hayvan figürleri resimli örnekler ile detaylı bir şekilde rapor kapsamında anlatılmıştır.“Truva Kahramanlarının Gerçeküstücü Üslup İle Yorumlandığı Kişisel Seramik Uygulamalar”bölümünde ise yapılan araştırmalar ve işlenmiş olan teorik süreç kapsamında oluşturulmuş savaşçı hayvan figürleri anlatılmaktadır. Bu bölümde, Truva Mitinde öne çıkan kahramanları karakterleri ve destandaki anlatılara göre onları tasvir etmek amacıyla tercih edilmiş olan hayvan figürleri, gerçeküstücü kişisel üslup ile oluşturulan formların, yapım aşamalarında kullanılan kil, şekillendirme yöntemleri ve fırınlama gibi izlenilen yollar detaylarıyla aktarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study report titled“The Surrealist Expressions of Ceramic Animal Forms of Mythological Figures in the Legend of Troy”consists of four chapters. In the first chapter entitled“ Mythology ”, the mythology has been focused on the place where human beings have existed since the existence of human beings, different mythologies emerged and mythologies of different cultures are explained by these mythologies. The significance of animal figures in mythology has been studied and discussed in different cultural mythologies mentioned. In the second chapter titled“ Trojan Myth ”, Homer's Ilyada epic and the Trojan War myth, Iliada's sectioned with summary, the place in the historical process, and the effect that it created in subsequent periods. The characters of the Trojan War myth are exemplified by the precious and destiny texts, and their images are detailed with the illustrations. Under the heading of the third chapter,“Surrealism,”the art movement of the current, the works of artists who are the creators of the mythical elements of surrealism portrayed, and animal figures in this art movement were studied and surreal animal figures in the works of the important local and foreign artists of the movement were explained in detail with the illustrated examples. In the section of“The Surrealist Expressions of Ceramic Animal Forms of Mythological Figures in the Legend of Troy”, the researches made and the animal figures of the warriors formed within the theoretical process are explained. In this section, the heroes of the Trojan Myth are depicted as characters and animal figures that are preferred to depict them according to the description on the saga, the forms created with the surrealistic personal style, the clay used in the construction phases, the way of shaping and the firing are all explained in detail.