Samsun ili bölgesinde çalışan aile hekimlerinin periyodik sağlık muayenesiyle ilgili bilgi, görüş, önerileri, tutum ve davranışları
  1. Tez No: 694304
  2. Yazar: FATİH CANIMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FEVZİ DİKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Periyodik Sağlık Muayenesi, Samsun, Bilgi, Tutum, Davranı, Family Medicine, Periodic Health Examination, Samsun, Knowledge, Attitudes, Behaviors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Periyodik sağlık muayenesi (PSM), patolojik sonuçları ortaya çıkmadan önce nedenleri, saptama (risk değerlendirmesi), ortadan kaldırma (sigaranın sedanter yaşamın etkileri hakkında eğitim), etkilerini nötralize etme (aşılama, kemoprofilaksi), patolojik sonuçlarını erken dönemde saptama (tarama), stratejisinin bir ürünü olan koruyucu sağlık hizmetlerinin önemli bir uzantısıdır. Aile hekimleri takip ettikleri popülasyon ve verdikleri hizmetin klinik spektrumu açısından bütüncül tıp konseptine en uyumlu hekim grubudur ve bu onların koruyucu sağlık hizmetleriPSM yönünden kilit bir konumda olmalarının nedenidir. PSM uygulamaları toplumsal-tarihsel süreçler içerisinde değişime uğramıştır ve uğramaktadır. Uluslararası ölçekte kabul gören kurum ve yapılar (United States Preventive Services Task Force (USPSTF), Canadian Task Force on the Periodic Health Examination (CTFPHE), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu uygulamaları kanıta dayalı yöntemlerle sürekli güncellemektedir. Bu çalışmanın amacı bir yandan PSM'nin bilinilirlik ve uygulanma düzeyinin değerlendirilmesi bir yandan da güncel gelişmeler konusunda aile hekimlerinde bir farkındalık oluşturulmasıdır. Yine aile hekimlerinin PSM hakkındaki görüş ve önerilerinin saptanması da amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmamız kesitsel tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan, demografi, çoktan seçmeli bilgi soruları ve tutum-davranış ve görüş-önerilerin değerlendirildiği 7'li likert ölçeğinin kullanıldığı bölümlerden oluşan 50 soruluk bir anket, Samsun ili bölgesinde çalışan aile hekimlerine 03.05.2021-28.05.2021 tarihleri arasında uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS 22.0 programına girilerek analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcı 223 aile hekiminin 24'ü (%10,8) 'hastalarıma PSM uyguluyorum' ifadesine kesinlikle katılıyorum yanıtını verirken 72'si (%32,3) oldukça katılıyorum yanıtı vermiştir. Güncel PSM kılavuz takibi sorusuna 31 katılımcı (%13,9) evet yanıtı verirken 109 katılımcı (%48,9) kısmen yanıtı vermiştir.7 soruluk bilgi testinde doğru cevap ortalaması 3,193 (+/- 1,19), median 3 (min:0 max:6) olmuştur. Doğru cevap sayısı 4 ve üstü ve 3 ve altı olarak gruplandırıldığında 93 katılımcı (%41,7) 4 ve üstü,130 katılımcı (%58,3) 3 ve altı doğru yanıt vermiştir. Genel bilgi düzeyiyle ilişkili faktörler; cinsiyet (kadın aile hekimlerinin %51'i 4 ve üstü doğru yanıt verirken erkek aile hekimlerinde bu oran %35,5'tir), unvan (uzman aile hekimlerinin %60'ı 4 ve üstü doğru yanıt verirken pratisyen aile hekimlerinde bu oran %39'tur),1.derece yakında kronik hastalık öyküsü (evet diyen katılımcıların %46,5'i 4 ve üstü doğru yanıt verirken hayır diyenlerde bu oran %27'dir),sigara kullanımı (sigara kullanmayan katılımcıların %47'si 4 ve üstü doğru yanıt verirken sigara kullananlarda bu oran %23'tür), 'sağlıklı erişkinlere PSM yapmanın zaman kaybı olduğunu düşünüyorum' ifadesine katılma durumu (katılmayanların %48'i 4 ve üstü doğru yanıt verirken, katılanlarda bu oran %7'dir),daha önce PSM kılavuzu okumuş olma (evet yanıtı verenlerin ortalaması 3,527 iken hayır diyenlerde ortalama 2,873 olmuştur),'PSM'yi hastalarımın şikayetleri üzerinden uygulamaktayım' ifadesine katılma durumu (katılmıyorum yanıtı verenlerin ortalaması 3,523 iken katılanlarda ortalama 2,739'tur) olmuştur. Tek tek soru bazında bilgi düzeyiyle ilişkili faktörlerse; cinsiyet, 1.derece yakınlarda kronik hastalık varlığı, 'hastalarıma PSM uyguluyorum' ve 'PSM'yi hastalarımın şikayetleri üzerinden uygulamaktayım' ifadelerine katılma durumu,1.derece yakında kanser tanısı, daha önce PSM kılavuzu okuma durumu, çocuk sahibi olma, sigara kullanımı, 'sağlıklı erişkinlere PSM yapmanın zaman kaybı olduğunu düşünüyorum' ifadesine katılma durumu olmuştur. Sonuç: Çalışmamızda aile hekimlerinin PSM ile ilgili temel bilgi düzeyi (tanımı ve unsurları) yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte PSM ile ilgili güncel bilgi düzeyinin çok düşük ya da düşük düzeyde olduğunu saptadık. Genel olarak sağlıklı yaşam bilinci ve alışkanlıklarının, PSM ile ilgili daha doğru tutum ve davranışların, alınan eğitimlerin bilgi düzeyiyle ilişkili faktörler olduğunu saptadık. PSM ile ilgili eğitim materyallerinin çok yönlü olarak kullanılmasının faydalı olacağını değerlendirdik. PSM'nin sahada optimize edilmesi, eğitim, çalışma koşulları, hasta yükü, zaman, mali boyut gibi birkaç boyutta yapılacak düzenlemelere bağlı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Periodic health examination plays an active role in determining the causes (risk assessment), eliminating the causes (education about the effects of smoking and sedentary life, etc.), and neutralizing its effects (vaccination, chemoprophylaxis) before the pathological results emerge. It is an important extension of preventive health services, which is a product of the early detection (screening) strategy of pathological results. Family physicians are the most compatible physician group in terms of the population they follow and the clinical spectrum of their service. This is why they are in a key position in terms of preventive health care periodic health examinations. Periodic health examination practices have changed and have been changing in socio-historical processes. Internationally recognized institutions and structures (the United States Preventive Services Task Force (USPSTF), Canadian Task Force on the Periodic Health Examination (CTFPHE), World Health Organization (WHO)…) are constantly updating these practices with evidence-based methods. This study aims to evaluate the level of awareness and implementation of periodic health examinations and to raise awareness among family physicians about current developments. In addition, it is aimed to determine the opinions and recommendations of family physicians about periodic health examinations. Method: Our research is a cross-sectional descriptive study. The multiple-choice questionnaire, in which knowledge questions and attitudes-behaviors and opinionssuggestions are evaluated, consists of 50 questions and is on a 7-point Likert scale. This questionnaire prepared by the researchers was applied to family physicians working in Samsun province between 03.05.2021 and 28.05.2021. The data obtained from the questionnaire were analyzed with the SPSS 22.0 program. Results: Twenty-four (10.8%) of the 223 participant family physicians responded that“I strongly agree with it”with the statement“I apply to my patients with periodic health examination”. Seventy-two (32.3%) responded that“I fairly agree with it”. 31 participants (13.9%) answered“yes”to the question“Do you follow the current guideline of the periodic health examination?”109 participants (48.9%) answered,“I partially follow”. In the 7-question knowledge test, the average of correct answers was 3.193 (+/- 1.19) and the median was 3 (min:0 max:6). When the number of correct answers was grouped as 4 or more and 3 or less, 93 participants (41.7%) gave 4 and more correct answers, 130 participants (58.3%) gave 3 or fewer correct answers. Regarding gender, which is one of the factors related to general knowledge level, 51% of female family physicians gave a correct answer of 4 or more. This rate is 35.5% for male family physicians. Regarding the title factor, 60% of the specialist family physicians gave correct answers of 4 or more. This rate is 39% in general practitioner family physicians. 46.5% of the participants who said“Yes”in the history of chronic disease in the 1st-degree close gave a correct answer of 4 or more. This rate is 27% for those who say“No”. Regarding smoking, 47% of the nonsmokers gave correct answers of 4 or more. This rate is 23% for smokers. The rate of those who agree with the statement“I think it is a waste of time to perform periodic health examinations on healthy adults”is 7%. 48% of those who did not agree with this statement gave 4 or more correct answers. The average of those who answered“Yes”to the condition of having read the periodic health examination guide is 3,527. For those who said no, this rate was 2,873 on average. The average of those who agree with the statement“I apply the periodic health examination on the complaints of my patients”is 2,739. The average of those who say they do not agree with this statement is 3,523. The factors related to the level of knowledge based on individual questions were gender, presence of chronic disease in first-degree relatives, agreeing with the statements 'I apply periodic health examination to my patients' and 'I apply periodic health examination upon my patients' complaints', a cancer diagnosis in a first-degree relative, the status of reading the periodic health examination guide before, having children, smoking and agreeing with the statement 'I think it is a waste of time to perform periodic health examinations on healthy adults'. Conclusion: In our study, the basic knowledge level of family physicians about periodic health examinations was found to be high. However, we found that the current level of knowledge about periodic health examinations is very low or just low. In general, we have determined that healthy life awareness and habits, more accurate attitudes and behaviors related to the periodic health examination, training were factors related to the level of knowledge. We assessed that it would be useful to use educational materials related to periodic medical examinations in a multifaceted way. Optimizing the periodic health examination in the field seems to depend on the arrangements to be made in several dimensions such as education, working conditions, patient load, time, financial dimension.