Hemşirelerde uyku kalitesi ve ilişkili faktörler
Sleep quality and related factors in nurses
  1. Tez No: 518898
  2. Yazar: TUĞBA ÇETİNOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİYE ÖZVURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Uyku, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, Nurse, Sleep, Pittsburgh Sleep Quality Scale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET HEMŞİRELERDE UYKU KALİTESİ VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER Çetinol T. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018 Bu çalışma hemşirelerde uyku kalitesini ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çalışan 283 hemşire araştırmanın örneklemini oluşturdu. Verilerin toplanmasında Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Kişisel Bilgi Formu kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde kategorik verilerin diğer kategorik özelliklere göre durumunu incelerken ki-kare testi yöntemi kullanıldı. Tüm analizlerde anlamlılık seviyesi 0,005 olarak kabul edildi. Çalışmaya alınan n=283 kişiden Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksinde 5 ve daha yüksek puan alanların sayısı n=254'dür. Bu tüm grubun %89,7 oranına karşılık gelmektedir. Bu sonuç araştırmaya katılan katılımcıların uyku kalitesinin çok kötü durumda olduğunu göstermiştir. Araştırma sonucundan elde edilen bulgulara göre PUKİ puan ortalaması 2,69±6,8'dir. Cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, çalıştığı klinik, çalışma yılı, alışkanlıkların uyku kalitesi üzerine bir etkisi bulunmadı. Yaş (yaşın büyük olması), çocuğu olma durumu, çalışma yılı (çalışma yılının artması), çalışma saati (çalışma saatinin artması), nöbet çıkışında toplam uyku süresi (toplam uyku süresinin 7 saat ve üzerinde olması) uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SLEEP QUALITY AND RELATED FACTORS IN NURSES Çetinol T. Aydın Adnan Menderes University Health Sciences Institute Public Health Nursing Program Graduate Thesis, Aydın, 2018 This study was conducted cross-sectionally to determine sleep quality and related factors in nurses. 283 nurses working at Aydın Adnan Menderes University Research and Practice Hospital formed the sample of the research. The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and the Personal Information Form were used to collect the data. In the evaluation of the data, the chi-square test method was used when examining the situation according to other categorical characteristics of the categorical data. In all analyzes, the significance level was accepted as 0,005. From the n=283 people who were included in the study n = 254 people had a Pittsburgh Sleep Quality Index with a score of 5 or higher. This corresponds to 89.7% of the whole group. This result has shown that participants in the study had very poor sleep quality. According to the results obtained from the research, the average PSQI score was 2.69 ± 6.8. Gender, marital status, education status, the clinic, study year, habits have been found to have no effect on sleep quality. It was observed that the sleep quality is affected negatively in terms of age (being older), having a child, working year (working for a long time), working time (more working hours), total sleep duration after the watch (7 hours or more of total sleep duration).