Kurum değerlendirmesi ve bireyin performans algısı farklılığının grup performansı ve insan kaynakları fonksiyonları etkinliği üzerindeki rolü
Corporate and individual performance evaluation group performance differences between the events on perception and humanresources functions
- Tez No: 518935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, grup performansı, performans değerlemesi, insan kaynakları yönetimi, Performance, group performance, performance evaluation, human resource management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzün artan rekabet koşullarında entelektüel sermeyenin önemi daha da belirgin hale gelmiş, çalışanların bulundukları kuruma maksimum değer katmalarının öncülleri örgüt araştırmalarında sıklıkla ilgilenen bir konu olmuştur. Çalışanları elde tutmanın önem kazanması, insan kaynaklarının yönetim fonksiyonları ile geliştirilecek örgüte/grup/departmanlara ve çalışanlara uygun bir sistem geliştirmenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışanları elde tutmada örgütsel bağlılığı sağlayacak insan kaynakları yönetimi uygulamalarından birinin etkin“Performans değerleme”olduğu ifade edilebilir. Kişilerin kendi performanslarına yönelik algıları ile örgütte uygulanan performans yönetimi ile belirlenen performans arasındaki benzerlik/farklılık, çalışanların kurumdaki insan kaynakları yönetiminin etkinliği ile de ilgili değerlendirmelerini mümkün kılacaktır. Söz konusu benzerlik/farklılıklar bireysel performans dışında grup/departman performansı ile de ilişkili olabilecektir. Bu araştırmada çalışanların kendi performans değerlendirmeleri ile kurum tarafından gerçekleştirilen performans değerleme puanı farklılığının insan kaynakları yönetimi değerlendirmelerine olan etkisi incelenmiştir. Çalışanlarca algılanan grup performansı ve gerçek departman performansı arasındaki farklılığın da İKY etkinlik değerlemeleri üzerinde etkili olduğu düşünülebilir. Teknik boyutta ölçümlenen grup performansı üzerinde insan kaynakları yönetimi yenilik yönetimi-ücret-davranış, eğitim-süreç ve sorun çözme-yapı boyutlarının etkili olduğu görülmektedir. Örgüt içi karşılaştırma boyutunda ölçümlenen grup performansı üzerinde insan kaynakları yönetimi eğitim-süreç ve sorun çözme-yapı boyutlarının etkili olduğu görülmektedir Çalışanların algısal grup performansı değerlendirmesi, şirkette uygulanan performans değerleme sonucu elde edilen bireysel puanlardan ve bu puanların toplamı ile elde edilen departman performansı değerinden etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
The importance of laying the intellectual in today's increasingly competitive environment has become more pronounced, the pioneer of the maximum added value to the organization of the employees has been a topic they are interested frequently in research organizations. The importance of the retention of employees, I'm aspects of the human resources function with organizations to group / department, reveals the need for an appropriate system development to employees. Organizational commitment to ensure the retention of employees in this context, effective human resource management practices of one of the“performance appraisal”that can be expressed. People are implemented in organizations with their own perception of similarity between the designated performance performance performance appraisal management / diversity of organizations working in the human resource management will enable the effectiveness of the relevant valuation patch. These similarities / differences may be associated with group / department performance out individual performance. The impact of human resource management assessment of employee performance evaluation results of this research difference made by organizations with their performance evaluations were analyzed. The differences between groups perceived performance and actual performance by employees of the department of human resource management activities can be considered to have an effect on valuations. Technical dimension measured of group performance is affected by the dimension of“innovation-salary-behavior”,“training-process”, and“problem solvingstructure”hrm efficiency. Employees think that hr applications regarding problem solving-org.structre decrease group performance. In-organization dimension measured of group performance is affected by the dimension of“training-process”and“problem solving-structure”hrm efficiency. Group performance value evaluated by employees is affected by individual scores obtained via performance evaluation application in company and department performance score formed by total of individual performance values.