Optimization of microwave-assisted extraction of pomegranate (Punica granatum L.) seed oil and evaluation of its physicochemical and bioactive properties
Nar çekirdeği yağının mikrodalga destekli ekstraksiyonunun optimizasyonu ve fizikokimyasal ve biyoaktif özelliklerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 519029
  2. Yazar: MAHMUT UĞUR GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: nar çekirdeği yağı, mikrodalga yardımcılı çözücü ekstraksiyonu, ekstraksiyon optimizasyonu, biyoaktif özellikler, pomegranate seed oil, microwave-assisted solvent extraction, extraction optimization, bioactive properties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Nar çekirdeği yağı, yüksek basınçlı kapalı bir mikrodalga sisteminde ekstrakt edildi. Elde edilen yağın yağ asidi kompozisyonu, serbest yağ asitliği, toplam fenolik içeriği, antioksidant aktivitesi ve renk özellikleri soğuk çözücü ekstraksiyonundan elde edilen yağ ile karşılaştırıldı. Ekstraksiyon şartlarını optimize etmek için yüzey tepki metodolojisi uygulandı: güç (176-300 W), zaman (5-20 dk), numune boyutu (d= 0,125-0,800 mm), çözücü numune oranı (kütlece 2:1, 6:1 ve 10:1). Tahmin edilen en yüksek verim (% 35.19) 220 W mikrodalga gücü, 0,125-0,400 mm aralığındaki numune boyutu ve kütlece 10:1 oranlı çözücü numune oranı ile elde edildi. Mikrodalga destekli çözücü ekstraksiyonu (MASE) hem Soxhlet ekstraksiyonu (8 saat, % 34,70 verim) hem de soğuk ekstraksiyondan (8 saat, % 17,50 verim) daha yüksek ekstraksiyon verimi ile sonuçlandı. Nar çekirdeği yağındaki baskın yağ asidi ekstraksiyon metoduna bakılmaksızın punikik asitti. MASE ile elde edilen yağ, toplam fenolik içerik ve antioksidant aktivite yönünden soğuk çözücü ekstraksiyonun ile elde edilen yağa göre daha iyi fizikokimyasal özelliklere sahipti.
Özet (Çeviri)
Pomegranate seed oil was extracted in a closed-vessel high-pressure microwave system. The characteristics of the obtained oil such as fatty acid composition, free fatty acidity, total phenolic content, antioxidant activity and color, were compared to those of the oil obtained by cold solvent extraction. Response surface methodology was applied to optimize extraction conditions: power (176-300 W), time (5-20 min), particle size (d= 0.125-0.800 mm), solvent/sample ratio (2:1, 6:1 and 10:1, by mass). The predicted highest extraction yield (35.19 %) was obtained using microwave power of 220 W, particle size in the range of 0.125-0.450 mm and solvent/sample ratio of 10:1 (by mass) in 5 min extraction time. Microwave-assisted solvent extraction (MASE) resulted in higher extraction yield than that of Soxhlet (34.70 % in 8 h) or cold extraction (17.50 % in 8 h). The dominant fatty acid of pomegranate seed oil was punicic acid (86 %) irrespective of the extraction method. Oil obtained by MASE had better physicochemical properties, total phenolic content and antioxidant activity than the cold solvent extracted oil.