Larengofarengeal reflü hastalığında yeni bir tedavi yöntemi olan boyun bandının etkinliği
Efficacy of the neck band, a new treatment method, in laryngopharyngeal reflux disease
- Tez No: 519038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK KEZBAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Larengofarengeal reflü, boyun bandı, proton pompa inhibitörü, laryngopharyngeal reflux, neck band, proton pump inhibitor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ercan, M. Larengofarengeal Reflü Hastalığında Yeni Bir Tedavi Yöntemi Olan Boyun Bandının Etkinliği, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2018. Larengofarengeal reflü (LFR), gastrik içeriğin üst özefagus sfinkterini geçerek larenks ve farenkse geri kaçışı olarak tanımlanmaktadır ve günümüzde tanı ve tedavisinde güçlükler bulunmaktadır. Tedavide ilk basamak uygun diyet ile birlikte yaşam tarzında değişiklikler ve ampirik asit baskılayıcı yüksek doz proton pompa inhibitörü (PPI) tedavisinin en az 3-4 ay süre ile kullanılmasıdır. Çalışmamızda 3 ay boyunca çift doz PPI tedavisi almış buna rağmen şikayetleri ve semptomları devam eden hastalarda, LFR hastalığının tedavisinde yeni bir yöntem olan boyun bandının etkinliğini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kulak Burun Boğaz polikliniğinde LFR tanısı almış ve anti reflü önlemlere dikkat etmiş ve 3 ay boyunca çift doz PPI kullanmış, ancak bu tedaviye rağmen şikayetleri devam eden, Reflü Semptom İndeksi (RSI)>13 ve Reflü Bulgu Skorlaması (RBS)> 7 olan hastalara reflü hastalığında yeni bir tedavi yöntemi olan boyun bandı (Reza Band) hakkında bilgi verildi. Boyun bandı kullanmayı kabul eden 30 gönüllü çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar bandı kullanmaya başladıktan sonra 1. ve 3. ayda RSI ve RBS ile değerlendirildi. Kontrol grubu, 2013-2016 yılları arasında kliniğimizde LFR tanısı almış, 3 ay çift doz PPI kullanmış ve şikayetlerinde iyileşme olmaması nedeniyle idame olarak 3 ay tek doz PPI kullanmış 30 hastayı içerecek şekilde oluşturuldu. Bu hastaların idame tedavi dönemine ait RSI ve RBS sonuçları retrospektif olarak incelendi, bu veriler çalışma grubuna ait veriler ile karşılaştırıldı. Çalışmanın sonucunda, her iki grupta da tedavi sonrası 1. ayda RSI ve RBS puanlamalarında istatiksel olarak anlamlı derecede düşüş izlenmiştir. Yeni bir tedavi yöntemi olan boyun bandı ile tedavinin medikal tedaviye dirençli hastalarda etkin olduğu görülmüştür. Ancak etkinlik açısından ilaç tedavisiyle kıyaslandığında uzun dönemde ilaç tedavisinin başarısının daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ercan M. Efficacy of The Neck Band, a New Treatment Method, in Laryngopharyngeal Reflux Disease, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Otolaryngology, Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2018. Laryngopharyngeal reflux (LFR) is defined as backflow of gastric contents into the pharynx and larynx by passing the upper esophageal sphincter and nowadays LFR has difficulties in diagnosis and treatment. The first step in treatment is lifestyle modification with appropriate diet and using of empiric acid suppressive high dose proton pump inhibitor (PPI) therapy for at least 3-4 months. We aimed to investigate the efficacy of the neck band, which is a new method in the treatment of LFR disease, on patients who had received double dose proton pump inhibitor treatment for 3 months and did not response to treatment. In our study, the patients diagnosed with LFR in the Department of Otolaryngology, Eskişehir Osmangazi University Hospital, who had taken care of the social arrangements in lifestyle and daily habits and used a double dose proton pump inhibitor for 3 months but still have complaints despite the treatment, and had the values of Reflux Symptom Index (RSI) > 13 and Reflux Finding Score (RBS)> 7, was given information about the neck band (Reza Band) which a new method in the treatment of LFR. 30 volunteers who agreed to use the neckband were included in the study. Patients included in the study were evaluated with RSI and RBS at 1st and 3rd months after starting to use the band. The control group was formed to include 30 patients, who was diagnosed with LFR in our clinic between the years 2013 and 2016, and who didn't response to treatment for double-dose PPI use for 3 months and therefore continued to treatment by single dose PPI for more 3 months. The results of RSI and RBS for the treatment period of these patients were retrospectively compared with those of the study group. As a result of the study, a statistically significant decrease in RSI and RBS scores was observed in both groups in the 1st month of the treatment. Neck band therapy, a new treatment in LFR treatment, is effective on medical treatment resistant patients. However, in terms of efficacy, long-term drug treatment has been found to be more successful compared to band treatment.