Çeşitli yörelerden toplanan bitki ekstraktlarının antitümoral aktivitelerinin araştırılması
Investigation of antitumoral activities of plant extracts collected from various regions
- Tez No: 519106
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA ERDAL YILDIRIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Onkoloji, Oncology
 - Anahtar Kelimeler: Bitki, kanser, fitoterapi, kemoterapi, antitümör, Plant, cancer, phytotherapy, chemotherapy, antitumor
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 88
Özet
. Kanser tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan kemoterapinin sahip olduğu bazı dezavantajlar, tedavinin başarı yüzdesini düşürmektedir. Bu yüzden bitkisel ürünlerin antikanser etkinliğinin araştırılması son dönemlerde ilgi çeken çalışma alanlarından birisi haline gelmiştir. Bu çalışmada; propolis ve kurkumin ekstraktları ile sisplatin, meme kanseri hücre hattı (MCF-7) üzerine hem tek tek hem de kombin şeklinde uygulanarak antitümöral etkinlikleri incelenmiştir. Hücreler üzerindeki sitotoksik etkileri belirleyebilmek için MTT testi, apopitozis süreçlerini belirleyebilmek için ise Annexin V/PI flow sitometrik boyama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmamızda; MCF-7 hücre canlılığında kontrole göre en belirgin azalmanın sisplatin için 100 μg/ml, kurkumin için 5 μg/ml ve propolis için 160 μg/ml dozunda olduğu tespit edilmiştir. Apopitotik hücre oranları da MTT sonuçları ile benzer bulunmuştur. Kombin çalışmalarında kontrole göre en yüksek apopitotik hücre oranının sisplatin+propolis birlikteliğinde olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak; klasik kanser tedavisine ek olarak kurkumin ve propolis ekstraktlarının kanser hücre hatları üzerine etkilerinin invitro çalışmalar ile araştırılması ve bu sonuçların invivo deneylerle ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu çalışmaların klinik çalışmaların önünü açabileceği ve Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviye yeni bir umut olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Some disadvantages of chemotherapy, which is one of the most preferred methods in cancer treatment, decrease the success rate of treatment. Therefore, the search for anticancer activity of herbal products has recently become one of the areas of interest. In this study; propolis and kurkumin extracts and cisplatin on the breast cancer cell line (MCF-7), both individually and in combination. MTT assay was used to determine the cytotoxic effects on the cells, and Annexin V / PI flow cytometric staining method was used to determine apoptosis processes. In our study; The most significant reduction in MCF-7 cell viability was found to be 100 μg / ml for cisplatin, 5 μg / ml for kurkumin and 160 μg / ml for propolis. Apoptotic cell ratios were also found to be similar to MTT results. The highest proportion of apoptotic cells in the combinatorial study was found to be in the presence of cisplatin + propolis. As a result; In addition to classical cancer treatments, the effects of keratin and propolis extracts on cancer cell lines should be investigated by in vitro studies and these results should be supported by in vivo experiments. We believe that these studies may pave the way for clinical trials and complementary and alternative therapies.