Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na gönderilen ensest olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of incest cases in Kocaeli University Forensic Medicine Department
  1. Tez No: 519128
  2. Yazar: OSMAN KARAMEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ensest, aile içi cinsel istismar, cinsel istismar, çocuk istismarı, Incest, intrafamilial sexual abuse, sexual abuse, child abuse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giriş ve Amaç: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan ensest ilişkiler, çoğunlukla aile içinde gizli kalması nedeniyle diğer istismar şekillerine göre ortaya çıkarılması daha zor olan ve zararı çok daha ağır boyutlarda görülen toplumsal bir sorundur. Ensest, önemli bir halk sağlığı sorunu olmakla birlikte, yeterli farkındalığın oluşmaması ve göz ardı edilmesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü sessiz olarak işleyen sağlık aciliyeti olarak tanımlamıştır. Çalışmamızda bir insanın hayatında en fazla güven duyduğu ailesi veya yakın akraba çevresi tarafından gerçekleştirilen, ileriki hayatını tüm yönleriyle etkisi altına alan, kişiyi sosyal ve ruhsal olarak derinden yaralayan ensest ilişkilerin ortaya çıkarılması, risk faktörleri, engel olabilmek adına alınabilecek önlemler ile daha önce yapılan ve bundan sonra da yapılacak olan çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.01.2008-31.12.2017 tarihleri arasında mahkemeler ve cumhuriyet savcılıkları tarafından adli rapor düzenlenmesi amacıyla gönderilen 116 ensest mağduru olguya ait adli rapor örnekleri, mağdurun değerlendirmesinin yapıldığı ilgili diğer bölümler tarafından düzenlenen muayene notları, psikometrik test sonuçları ve diğer tetkikler, emniyet, savcılık ve mahkemeler tarafından gönderilen adli tahkikat dosyasında yer alan ilgili olaya ait mağdur, tanık ve sanık ifadeleri, mağdura ait daha önce düzenlenen tıbbi belgeler incelenmiştir. Bulgular: Olguların %44,8'sini 12-15 yaş arası olgular oluşturmaktadır ve yaş ortalaması ise 12,69 olarak bulunmuştur. Olgulara ait raporların %6,9'unun (n:8) 2008 yılında, %3,4'ünün 2009 yılında, %10,3'ünün 2010 yılında, %6,9'unun 2011 yılında, %12,9'unun 2012 yılında, %19,0'unun 2013 yılında, %20,7'sinin 2014 yılında, %5,2'sinin 2015 yılında, %10,3'ünün 2016 yılında, %4,3'ünün 2017 yılında düzenlendiği belirlenmiştir. Olguların %50'inde sanık mağdurun öz babasıdır. Bunu sırasıyla öz kardeş (%12,9) ve üvey baba (%9,5) izlemektedir. Sanıkların %62,9'u zorla tehdit ederek, %22,4'ü kandırarak mağduru istismar etmiştir. Ensest ilişkilerin %57,8'inin ortak yaşam alanlarında meydana geldiği gösterilmiştir. Olguların %54,3'ünde (n:63) ruh sağlığının bozulduğu yönünde rapor verilirken %25,9'unda (n:30) ruh sağlığında bozulma olmadığı, %1,7'sinde (n:2) ruh sağlığında etkilenme olmakla birlikte hastalık düzeyinde psikopatoloji olmadığı yönünde rapor düzenlendiği saptanmıştır. Sonuç: Ensest TMK'da evlenme yaşağı şeklinde düzenlenmiş fakat TCK'da kavram olarak kullanılmamıştır. TCK'da reşit bireyler arasında rızaya dayalı ensest ilişkiler tek başına suç olarak tanımlanmamıştır. Açık ve net bir şekilde kavramsallaştırılmasa da suç olarak değerlendirilen durumlarda ensest ilişkiler ağırlaştırıcı unsur olarak belirtilmiştir. Daha çok sosyokültürel düzeyi düşük ailelerde görülen ancak her sosyoekonomik düzeyde görülebilen ensest ilişkiler artık tabu olarak görülmemeli, bildirimi konusunda aileler bilinçlendirilmeli ve cesaretlendirilmelidir. Ensest ilişki sonucunda mağdurda ağır ve kalıcı hasarlar oluşabildiğinden, gerek yargılama sürecinde gerek sonrası dönemde mağdurun yeniden travmatize edilmesinin önüne geçilmeli ve mutlaka multidisipliner bir yaklaşımla olgular değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: Incest in our country, as in the whole world, is a social problem which is more difficult to be revealed according to other forms of abuse and much more severe than the others because it is mostly hidden in the family. Incest is an important public health problem, but because of disregard and lack of awareness, the World Health Organization has defined it as a quietly continuing health emergency. In our study; our aim was to reveal the incest that is done by a person's most trusted family or close relatives, which affects all aspects of future life of the person and deeply wound both socially and psychologically. Also we aimed to determine the risk factors and precautions to prevent it, and to contribute the previous and future studies. Materials and Methods: In our study, incest victims sent by the courts and prosecution offices between 01.01.2008 and 31.12.2017 for the preparation of a forensic report; The victim, witness and defendant statements of the relevant incident in the judicial investigation file sent by the security, prosecution and the courts were examined and the medical documents of the victim were reviewed. Results: 44.8% of the patients were between 12-15 years old and the mean age was 12.69 years. It was found that 6.9% of the reported cases were organized in 2008, 3.4% in 2009, 10.3% in 2010, 12.9% in 2012, 19.0% in 2013, 20.7% in 2014, 5.2% in 2015, 10.3% in 2016, 4.3% in 2017. In 50% of the cases, the defendant is the father of the victim. This was followed by blood brother (12.9%) and stepfather (9.5%). 62.9% of the defendants forcibly threatened the victim and 22.4% deceived the victim. It was shown that 57.8% of incest abuse occurred in common living areas. It was found that 54.3% of cases reported mental health is impaired, 25.9% of cases reported mental health is not impaired, 1.7% of cases reported was no effect on mental health and there was no psychopathology at the disease level. Conclusion: Incest was arranged as a prohibition of marriage in the Turkish Civil Code but it was not used as a concept in the Turkish Criminal Law. In the Turkish Criminal Law, among the adults volunteer incest relations have not been defined as criminal offenses. Although it is not conceptualized clearly, incest relationships are defined as aggravating factors in cases considered as crime. Although it is seen in families with low sociocultural levels, incest which can be seen in families in every sociocultural level should not be considered as a taboo anymore and families should be informed and encouraged about their reporting. As a result of incest relationship, severe and permanent damage can occur on the victim, It should be prevented from traumatizing the victim with a multidisciplinary approach both in the judgement process and in the post-judgement period.