تعظيم الله تعالى في القرآن الكريم
Kur'an'ı Kerim'de Allah'ı ta'zim
  1. Tez No: 519178
  2. Yazar: MUSTAFA KADAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tazim, Takdis, Kur'an, Tazim Eden, Yöntem, Glorification, Sanctification, Quran, Magnifier, Curriculum
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tezde; Kur'an-ı Kerim'de Allah'ı yüceltme kavramı ve Kur'an ayetlerinin lafız, üslup ve cümle yapısı bakımından konunun nasıl ele alındığı araştırma konusu edilmiştir. İşin ehemmiyetinden ve insan hayatının çeşitli alanlardaki etkisinden dolayı Kur'an ilimleri ve tefsir kitaplarında ayetlerin ve anlamlarının incelenerek nüktelere ulaşmak amacıyla bu kavramın aslını ve gelişim evrelerini bilmek için tez yazılmıştır. Bununla beraber çalışma; ayetlerde tazime açık bir şekilde ve direkt olarak delalet eden lafızları araştırma düşüncesinden hareketle ele alınmıştır. Bazen tazime yönelik emirler telaffuz edilmeden anlaşılmaktadır. Bu da, bu anlamdan aşama aşama hazırlıktan geçerek ve tazim edilen Allah katında azametle ilgili sıfat ve fiilleri açıkladıktan sonra tazim eden kişinin yanında tazim ve sebepleriyle aralarında ilgi kurarak olmaktadır. Araştırma, tazimi emreden ayetleri örnek olarak sunup ilahi zatın şüphe ve noksanlıklardan uzak olduğunu belirterek, ilahi zatın vasıflandırıldığı azametle ilgili sıfatlar ile ilahi zatın kudretini ve mahlukattan müstağni olduğunun bilgisini vermektedir. Yine Allah'ı tazim ederken Kur'an üsluplarından örnekler de zikretmektedir. Bu fiili açıkladıktan sonra araştırmacı Allah'ı tazim eden özneyi (muazzim'i) kavramaya çalışacaktır. Tazimin çeşitlerini ve tazime yönelten sebepleri açıklayacaktır. Araştırmanın seyri, en önemli noktada son bulmakta. O da; tazimin insan hayatına dair inanç, ibadet, ahlak ve etkisi olmak üzere genel olarak ümmetin hayatındaki etkileri ve sonuçlarıdır. Araştırmacı bunun neticesinde ulaştığı sonuç ve gözlemleri tescil edecektir.
Özet (Çeviri)
This message was discussed in the concept of glorification God in the Holy Quran and how the Quranic verses dealt with this concept in terms of words, structures, methods, etc., from the extrapolation of verses and meanings in the books of interpretation and the sciences of the Qoran to the points and chips to find out the origin of this concept and stages of development to end us The matter in importance and its impact in various areas of life for the Muslim man. This study, however, started from the search for the words of the glorification in verses to make it a direct and clear evidence of glorification, although glorification and commandment may sometimes be understood without pronouncing it, by gradual introduction towards this understanding and linking glorification to its causes and motivations among the majority Explain the deeds and attributes of greatness in the Almighty - God Almighty. The research paves the way for the qualities of the greatness that characterize the divine self and its manifestation of its ability and independence from the creatures, while presenting models of the pious verses of the glorification and calling for the self-revelation of the defects and impurities. After the clarification of this act, the researcher tries to stand on the actor who is the most exalted of God, and to clarify his types and motives for glorification, and ending the process of research at the most important station in this research which raised the glorification and its consequences on all areas of life in man of faith, worship and ethics and its impact also in the life of the nation in general , To then record the researcher's findings and observations.