Turizm acentelerinin otel satışlarında dikkate aldığı kriterler: Point Hotel Barbaros örneği
- Tez No: 519189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖZGE BARUÖNÜ LATİF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Hotel, Point Hotel Barbaros, Marka Kişiliği, Marka İmajı, Marka Güven Algısı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak hızlı ve sürekli değişen pazar dinamikleri, işletmeleri birçok pazarda çok fazla rakiple rekabet etmek durumunda bırakmıştır. Her geçen gün artan marka sayısı ile birlikte markaların farkındalığı giderek düşmüştür. Bundan dolayı marka kişiliği, marka imajı, marka güveni gibi bileşenler işletmeler için daha da önemli olmuştur. Bu bilgiler doğrultusunda bu araştırmada, İstanbul'da faaliyet gösteren üst segment otel işletmesi grubunda yer alan“Point Hotel Barbaros”otelinde incelemeler yapılmıştır. Marka kişiliği, marka imajı ve marka güveninin yeniden rezevasyon yapma üzerinde etkili olup olmadığı ölçümlenmiştir. Araştırmanın ana kütlesini İstanbul ilinde, Avrupa ve Anadolu yakalarında faaliyet gösteren ve Point Hotel Barbaros'a rezervasyon yapan seyahat acenteleri oluşturmaktadır. Toplam 113 anket üzerinden veriler toplanmıştır. Anketin ilk bölümünde demografik sorulara (çalışma süresi, sektördeki toplam deneyim, işletme içerisindeki pozisyon, sahip oldukları müşteri profili) yer verilmiştir. Anketin ikinci bölümünde ise güven ve marka imajı ve fiyatı ölçmeye dönük sorulara yer verilmiştir. Yapılan araştırmanın literatüre katkı sağlaması ve“marka imajı”,“güven”ve“fiyat”değişkenlerinin konaklama sektöründe yer alan işletmeler için yol gösterici olması ve bilgi sağlaması hedeflenmiştir. Ayrıca seyahat acentelerinin B2B alanında tercih yapacakları zaman hangi kriterlere dikkat etiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde tavsiye üzerinde sadece güven değişkeninin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkili olduğu saptanmıştır. Araştırmada fiyat ve marka imajı değişkenlerinin tavsiye üzerinde anlamlı bir etki oluşturmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Rapid and constantly changing market dynamics, depending on technological developments, have forced businesses to compete with many competitors in many markets. Along with the increasing number of brands, the awareness of brands gradually decreases. Therefore, components such as brand personality, brand image, brand trust have become even more important for businesses. In line with this information, studies were conducted at the“Point Hotel Barbaros”hotel in the top segment hotel management group operating in Istanbul. Whether brand personality, brand image and brand trust is effective on re-booking has been measured. The main popülation of the survey consists travel agencies operating in Europe and Anatolian territories of Istanbul and booking at Point Hotel Barbaros. A total of 113 questionnaires were collected. The first part of the questionnaire includes the demographic questions (duration of study, total experience in the sector, position in the firm, customer profile they have). If in tn the second part of the questionnaire, a 5-point Likert scale was used to measure the effect of trust and brand image and price on re-booking. It is aimed that the research done is contributing to the literature and that the“brand image”,“trust”and“price”variables are guiding and information is providing for operatings located accommodation sector. It is also aimed to the determine which criteria travel agencies are paying attention to when re-booking in the B2B area. When the result obtained were examined, only the trust variable was found to be statistically significant on the recommendation. It has been determined that price and brand image variables have no significant effect on the recommendation. Keyword: Hotel, Point Hotel Barbaros, Brand Personality, Brand Image, Brand Confidence