Jüvenil sistemik lupus eritematozus hastalarında hepatit a aşılaması ve bağışık yanıtın değerlendirilmesi
Hepatitis a vaccination and evaluation of immune response in juvenile systemic lupus erythematosus patients
  1. Tez No: 519207
  2. Yazar: SEVINJ MERTOGHLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KASAPÇOPUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Jüvenil sistemik lupus eritematozus, Hepatit A aşılaması, Juvenile-onset systemic lupus erythematosus, Hepatit A vaccination
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada, jSLE ve sağlıklı bireylerde hepatit A aşısı sonrası antikor titrelerini ve seropozitifliklerini karşılaştırmayı amaçladık. Ayrıca immünsüpresif ilaçların ve hastalık aktivitesinin antikor yanıtları üzerindeki etkisini de inceledik. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya 69 adet jSLE tanısıyla izlenen olgu alındı. Öncelikle bu hastaların, anti-HAV IgM ve anti-HAV IgG titrelerine bakıldı. Altmış dokuz (n=69) olgudan, otuz yedisi (n=37) seronegatif olarak değerlendirildi ve hepatit A aşılaması için uygun bulundu. Bununla birlikte yedi (n=7) jSLE olgusu çalışmaya katılmayı reddetti. Sonuç olarak anti-HAV IgG negatif 30-jSLE olgusuna ve 39-sağlıklı çocuğa iki doz Hepatit A aşısı uygulandı (0. Ay ve 6 ay sonrasında). Aşı uygulaması sonrasında iki grup arasındaki anti-HAV IgG titre değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya aldığımız 69 jSLE olgusunun cinsiyeti 84,1%'i (n=58) kızdı. Aşılanmış jSLE hastaların (n=30) ortalama yaşı 16,7  3,2 iken hastalık süresi ise ortalama 4.0 yıldı (aralık 1,4-16,3 ve IQR 2,5-6,2). Aşı öncesi jSLE hastalarının ve sağlam grubun anti-HAV IgG titresine bakıldı (0,44 IU/L'e karşılık 0,49 IU/L, p>0,05). Son aşıdan bir ay sonra (n=39) sağlam grupta ve (n=30) jSLE olgusunda anti- HAV IgG titre değerleri ölçüldü. jSLE hastalarının anti-HAV IgG titre değerleri kontrol sağlıklı grupla karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük saptandı (median 4,6'a karşı 11,9 IU/L, p=0,02). Bununla birlikte jSLE hastaların bağışıklık sağlanma oranı (n=24/30, 80%) kontrol sağlıklı grupla kıyasla daha düşük saptandı (n=33/39, 84,6%); bu istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,6). İki doz aşı sonrası jSLE hastaların SLEDAI-2K skorunda ve anti-ds DNA düzeyinde artış saptanmadı. Aksine, iki doz aşı sonrası bu iki değerde düşüş saptandı. Bu düşüşün aşıdan daha çok immüsüpresif tedaviye bağlı olduğu düşünüldü. Çalışma sürecinde 19 kortikosteroid kullanan jSLE olgusu dahildir. Kortikosteroid kullanan hastaların bağışıklık sağlanma oranı kortikosteroid kullanmayan hastalardan daha düşük saptandı (72,7%'ye karşı 78,9%); bu istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Aynı zamanda, kullanılan immünsüpresif tedavi ( hidroksiklorokin, azatiopürin, mikofenolat mofetil) hastaların bağışıklık sağlanma oranına anlamlı etki etmemiştir (p>0,05). Çalışma sürecinde rituksimab kullanan iki hastadan biri aşılama sonrası bağışıklık kazanmıştır. Aşılama sonrası jSLE hastalarında akut alevlenme ve aşıya yan etki bildirilmedi. Çıkarımlar: Aşılamadan sonra anti-HAV IgG antikor titreleri sağlıklı gruptan daha düşük bulunmasına rağmen, jSLE hastalarının önemli bir kısmı seropozitiftir. Anti-HAV IgG antikor titre düzeyinin immünsüpresif tedavilerden (azatiopürin, hidroksiklorokin) etkilenmemiş olduğu gözüksede, bununla bağlı ileri prospektif çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Sonuç olarak; Hepatit A aşısının jSLE hastalarında yeterince bağışıklık sağlandığı ve oldukça güvenli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In the present study, we aimed to compare the level antibody titers and frequency of seropositivity in juvenile SLE and healthy subjects after hepatitis A vaccination. Besides, we examined the effect of immunosuppressive drugs and disease activity on antibody responses. Material and Methods: Sixty-nine juvenile SLE patients were enrolled in the study. Initially, we evaluated anti-HAV IgM and anti-HAV IgGtiters in juvenile SLE patients. Of the 69 subjects, 37 patients were seronegative and eligible for hepatitis A vaccination. However, 7 juvenile SLE patients refused to participate to the study. Finally, anti-HAV Ig M and Ig G negative 30 patients and 39 healthy subjects were vaccinated with two doses of hepatitis A vaccine (at 0 months and at sixth months) After vaccinations, anti-HAV Ig G titers were measured and compared between two groups. Results: Of the 69 jSLE patients, %84.1 (n=58) were female. The mean age of jSLE patients who had been vaccinated (n=30) was 16.7  3.2 years and median disease duration was 4.0 years (range 1.4-16.3 and IQR 2.5-6.2). Baseline anti HAV IgG titers were comparable between healthy controls and jSLE patients (0.49 IU/L versus 0.44 IU/L, p>0.05). Anti-HAV Ig G concentrations were measured one month after the last dose vaccination in 30 patients with jSLE and 39 control subjects. Anti-HAV Ig G titer of the jSLE patients was significantly lower than that of the healthy controls (median 4.6versus11.9 IU/L, p=0.02). Although the rate of seropositivity was lower in juvenile SLE patients (n=24/30, 80%) compared to healthy controls (n=33/39, 84.6%); this was not statistically significant (p=0.6). There was not any increase in median SLEDAI-2K scores and anti-ds DNA levels after two doses of vaccine. Unexpectedly, the median SLEDAI-2K score and anti-ds DNA levels have significantly decreased after two doses of vaccinations. This decline was attributed to the immunosuppressive treatment rather than the vaccine itself. There were 19 subjects on corticosteroid therapy during the study period. Seroconversion rate of subjects without corticosteroid was higher compared to the patients with corticosteroid therapy (%78.9 versus 72.7%); however, this difference was not significant (p>0.05). Also, the rate of seropositivity was not affected with respect to the usage of other immunosuppressive drugs; such as hydroxychloroquine, azathioprine and mycophenolate mophetil (p>0.05). Among the 2 patients on rituximab therapy during the study period, one was able to gain seropositivity after vaccination. No flare of SLE and no adverse reaction were observed in any patient throughout the study. Conclusion: Although anti-HAV Ig G antibody titers after vaccination have found to be somewhat lower than that of the healthy subjects, an adequate seroconversion was achieved at the end of the study in juvenile SLE patients. Antibody titers against hepatit A vaccine were not affected by immunosuppressive drugs such as corticosteroid, azathioprine, and hydroxychloroquine; however, this needs to be clarified by large prospective studies. According to these results, we conclude that hepatitis A vaccine is adequately immunogenic and quite safe in juvenile SLE patients.