Kusurlu demokrasilerde korku ve dış politika ilişkisi
Fear and foreign policy on defective democracies
  1. Tez No: 519255
  2. Yazar: ÇAĞRI PEHLİVANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK BİLGEHAN ÖZPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, Kusurlu Demokrasi, Yolsuzluk, Çatışma, Liberalizm, Fear, Defective Democracies, Corruption, Conflict, Liberalism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada kusurlu demokrasilerde korku ile dış politika tercihleri arasındaki ilişkiye odaklanılmaktadır. Çalışmadaki ana düşünce, liberal demokrasilerden farklı olarak, kusurlu demokrasilerin ülkedeki ekonomik refahın dağıtımı konusunda bir korku motivasyonuna sahip olduğudur. Bu motivasyonu anlamak ve analiz etmek için kaynakların keyfi dağıtımı, yolsuzluk ve ahbap-çavuş kapitalizmi seviyesi müdahil değişken olarak incelenmiştir. Bu değişkenlerin yüksek olduğu ülkelerdeki hükümetlerin denetimsizliği ise bağımsız değişken olarak tanımlanmıştır. Liberal ve kusurlu demokrasilerin dış politikada yaşadıkları çatışma/anlaşmazlık sayıları bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Çalışma göstermektedir ki, kaynakların keyfi dağıtılmadığı, yolsuzluğa karşı şeffaflığın yüksek olduğu ve iktisadi düzenin ahbap çavuş kapitalizmine dayanmadığı liberal demokrasiler daha barışçıl ve daha az çatışmacı dış politika tercihlerinde bulunurken; kaynakların keyfi dağıtıldığı, yüksek yolsuzluğun-düşük şeffaflığın olduğu ve ahbap-çavış kapitalizminin yüksek olduğu kusurlu demokrasiler daha çatışmacı ve daha az uzlaşmacı dış politika tercihlerinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the relationship between fear and conflict on foreign policy. The mail idea of this study is that unlike liberal democracies, defective democracies have a fear motivation regarding the distribution of economic prosperity. To understand and analyze this motivation, arbitrary distribution of state's resources, corruption and lack of transparency, crony-capitalism level are considered as intervening variables. Unchecked governments which have maximum level of these factors are defined as independent variables. Conflict/dispute number of liberal and defective democracies are studied as dependent variables. Finally, this dissertation shows that liberal democracies which have checked governments, low arbitrary distribution, corruption, and crony capitalism level are more inclined to pursue peaceful foreign policies while defective democracies which have high arbitrary distribution, corruption and crony capitalism level are more inclined to pursue aggressive foreign policies.