Arkeolojik alan müzeleri üzerine bir inceleme: 'Istanbul Arkeoloji Müzesi ve Ürdün Arkeoloji Müzesi örneği '
A study of archaeological museums 'Comparison between the Istanbul Archaeological Museum and the Jordan Archaeological Museum '
  1. Tez No: 519259
  2. Yazar: KAMAL ALSHISHANI
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. FETHİYE ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Kazılar, Eserler, Çevre kontrolü, Muhafaza, Müze yönetimi, Türkiye, Ürdün, Karşılaştırma, Arkeoloji Müzesi, Archaeology, Excavations, Artifacts, Environment control, Conversation, Museum management, Turkey, Jordan, Comparison, Archaeological Museum
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Son yıllarda, hem Türkiye hem de Ürdün'deki arkeolojik kazıların sayısında muazzam bir artış görülmüştür. Söz konusu kazılar sonucunda çok sayıda arkeolojik materyal ve kalıntı bulunmuştur. Yeri doldurulamaz ve önemli bu materyaller ve kültürel kalıntıların her iki ülkenin çeşitli müzelerinde sergilenenleri bile bakım ve kaydı yapılmazsa hasar görme ve yok olma tehlikesi altındadır. Ne var ki, örneğin hem Türkiye hem de Ürdün, hala, kazılardan çıkan nesnelerin ele alınmasına ilişkin prosedürleri geliştirme aşamasındadır. Hem Türkiye hem de Ürdün'deki arkeolojik sit alanlarının ne kadar önemli ve değerli olduğunu fark etmek gereklidir ; çünkü bunlar, antik medeniyetler ve kültürler hakkında zengin kanıtlar ve kesin bilgiler sağlamaktadır. Her iki ülkedeki her bir arkeolojik sit alanı, sonuç olarak müzelerde depolanacak veya sergilenecek olan arkeolojik nesneler ve eserlerle doludur. Bu nedenle, bu iki ülkenin de, söz konusu zengin arkeolojik hazinelerin hak ettikleri biçimde ele alınması, muhafazası, korunması ve sergilenmesi için gerekli bilgi ve uzmanlığa sahip olması gerekmektedir. Bu tezde; hem Türkiye'deki hem de Ürdün'deki iki örnek arkeolojik müzenin, gelecek nesiller için eserlerinin ve tarihi kanıtlarının güvenli bir ortamda saklanması amacıyla, ayrıntılı tanımlaması yapılarak ve şimdi oynadıkları ve gelecekte oynayacakları önemli rol ele alınarak tartışması ve değerlendirmesi gerçekleştirilecektir. Ayrıca bu iki müzenin birbirlerinden öğrenebilecekleri dersler, değerler ve avantajlar ele alınacak ve son olarak bina iç mekan kontrolleri, önleyici koruma, müze yönetimi ve ziyaretçiler açısından gelecekte faydalanabilecekleri temel öneriler verilecektir.
Özet (Çeviri)
Recent years have witnessed a huge increase in the number of archaeological excavations in both Turkey and Jordan . A large number of archaeological materials and remains have resulted from these excavations. These irreplaceable and important materials and cultural remains are under threat of damage and destruction, even those that are placed in the various museums of both countries .However, both Turkey and Jordan for example are still in the phase of developing their procedures for dealing with objects from excavations. The time has come to recognize the extreme importance and value of the archaeological sites in both Turkey and Jordan because they provide a wealth of evidence and precise information regarding ancient civilizations and cultures. Each archaeological site in both countries yields archaeological objects and artifacts', which are ultimately destined for storage or display in museums. It is therefore necessary for these two countries to have the knowledge and expertise to handle, conserve, preserve and exhibit this rich harvest of archaeological treasures in the manner that they deserve. This thesis will discuss and evaluate two archeological museums , one in Turkey and the other is in Jordan , by giving an insight look on each one of them , the important role that they have to play and will play in the future, hopefully to keep their artifact and historical evidence in safe environment, for the future generation, plus what are the lessons , values, and the advantages that one could learn from the other ,and finally what are the main recommendations the both of them should acquaint for the future in terms of indoor environment controls , preventive conversation , museum management , and visitors .