19. yüzyılda Ayıntap'ta ekonomik durum ve ticaret
Economy and trade in Ayintap 19th century
  1. Tez No: 519287
  2. Yazar: TUBA KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAN PALALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret, Balta Limanı, Yabancı Tüccarlar, Trade, Treaty of Balta Liman, Foreign Merchants
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın konusu 19. yüzyılda Ayıntap şehrinin ekonomik ve ticari durumudur. Amaç yüzyıl boyunca şehir genelinde ve çevresinde yaşanan ekonomik ve ticari faaliyetler sonucunda iktisadi durumu belirlemektir. Yaptığımız bu çalışma neticesinde 19. Yüzyılda Ayıntap şehrinin oldukça faal bir ticari fonksiyona sahip olduğu görülmüştür. Bu döneme tekabül eden Balta Limanı Antlaşması'nın da etkileriyle şehrin yabancı tüccar akınına uğradığı sonucuna ulaşılmıştır. Ticari açıdan önemli bir kavşak noktasında bulunan Ayıntap şehrinde, dönemin olumsuz askeri, siyasi ve ekonomik şartlarına rağmen ticaretin yabancı tüccarlar eliyle kesintisiz bir şekilde devam ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is to analyse economy and trade in Ayıntap in 19th century. Our aim is to examine economical situation arising from commercial activities across the city during the century. Our findings suggest that Ayıntap was an active trade spot in 19th century. Due to the Treaty of Balta Liman signed during this period, the city attracted many foreign merchants. Despite military, political and economical conditions in the era, it is determined that, being a significant commercial junction point, Ayıntap maintained its commercial activities through foreign merchants.