Küreselleşme sürecinde şehirlerin markalaşması: Bursa'daki yerel yönetimlerin iletişim faaliyetlerinin bu bağlamda değerlendirilmesi
Branding of cities in the globalization process: Evaluation of communication activities of local governments in Bursa in this context
  1. Tez No: 519344
  2. Yazar: SELİME GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Marka, Markalaşma, Şehir Markalaşması, Şehir Marka Dizini, Yerel Yönetimler, Bursa, Turizm, Web Siteleri, Globalization, Brand, Branding, City Branding, City Branding Hexagon, Local Government, Bursa, Tourism, Web Sites
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Son yıllarda küreselleşme sürecinin etkileriyle ortaya çıkan“şehir markalaşması”, farklılaşmanın sağlanmasında etkili bir yol olarak görülmeye başlanmıştır. Bu süreçte, şehirdeki yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar çeşitli iletişim faaliyetleriyle desteklenerek, zaman içerisinde şehre yönelik olumlu bir algının oluşmasında etkili olmaktadır. Günümüzde internetin insanlar üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, internet ortamında da süreci olumlu yönde destekleyici çalışmalar yürütmek oldukça önemlidir. Bu bağlamda, ilk üç bölümde literatür taraması yapılarak; küreselleşme, marka ve markalaşma, şehir markalaşması, yerel yönetimler, yerel yönetimlerde internet kullanımı incelenmiş ve Simon Anholt tarafından ortaya konulan şehir marka dizini çerçevesinde Bursa'nın var olan potansiyeli ve değerleri ortaya konulmuştur. Çalışmanın araştırma bölümünde ise araştırmaya konu olan belediyelerin web siteleri, belirlenen sorularla birlikte şehir marka dizini içerisinde yer alan“turizm”unsuru çerçevesinde analiz edilmiştir. Çalışmada Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi'nin web sitelerinin Türkçe ve İngilizce sürümlerine; Osmangazi, Yıldırım ve Mudanya Belediyeleri'nin web sitelerinin İngilizce sürümleri olmadığından sadece Türkçe sürümlerine yer verilmiştir. Çalışmanın amacı, araştırmaya konu olan belediyelerin web sitelerinde, şehir marka dizini içerisinde yer alan“turizm”unsuruna yönelik yeterli bilgilendirmelerin yapılıp yapılmadığını ve değerlerin şehir markalaşmasına katkı sağlayacak şekilde yansıtılıp yansıtılmadığını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of“city branding”that emerged from the influence of the globalization process in recent years has begun to be seen as an effective way of ensuring differentiation. In this process, when the efforts increasing the quality of life in the city are supported with various communication activities it is effective in the formation of the positive affair towards the city over time. Nowadays, when the influence of the internet on people is considered, it is very important to carry out studies which will be supported to the process positively at the internet environment, too. Accordingly, by making a literature review in the first three sections; globalization, brand and branding, city branding, local governments, internet usage in local governments were examined and the potential and values of Bursa in the frame of city branding hexagon set forth by Simon Anholt were put forward. In the research part of the study, websites of municipalities, which are the subject of research, were analyzed with the determined questions in the context of the“tourism”element in the city branding hexagon. In the study, the Turkish and English versions of the web sites of Bursa Metropolitan Municipality and Nilüfer Municipality were used; on the other hand because of the Osmangazi, Yıldırım and Mudanya Municipalities do not have English versions; only Turkish versions are included. The aim of the study is to show whether the web sites of the municipalities which are taken as subject to the research; to determine if the municipalities have made sufficient informations about the“tourism”element in the city branding hexagon and whether the values are reflected to contribute to the city branding.