Nahl sūresi'nin içeriksel ve biçimsel analizi
The content and structural analysis of sūrat al-Naḥl
  1. Tez No: 519345
  2. Yazar: HASAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Naḥl, Tarihlendirme, Söylem, Analiz, Naḥl, Dating, Discourse, Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Çalışma giriş, iki bölüm, sonuç ve eklerden oluşmaktadır. Birinci bölüm Ḳurʾān'ın bir sūresi özelinde (Naḥl Sūresi) sūre ve āyetlerin tarihlendirilmesine dair bir yöntem denemesi içermektedir. Bu yöntem āyetlerle ilgili sebeb-i nuzūl rivāyetlerinin sened ve metin incelemesini önermektedir. Böylece ilgili rivāyetler arasında bir tercih söz konusu olabilmektedir. Anlatılan olayın siyer kaynaklarından tespiti ile āyetin hangi tarihte indiği en azından muhtemel olarak belirlenebilmiştir. Ardından āyetlerle ilgili tarih bilgisi içeren tüm rivāyetler değerlendirilmiştir. Yine sūrelerin nuzūl sıralamasına yönelik listeler de sūrenin iniş aralığını göstermesi bakımından incelenmiştir. Neticede sūrenin indiği tarih aralığının 615-622 yılları arası olduğu tespit edilmiştir. İkinci bölümde ise sūredeki söylemin içeriksel ve biçimsel analizi yapılmıştır. Birinci bölümde tespit edilen tarihlerndirmeler ve olaylarla bağ kurmalar sayesinde burada āyetlerin muhataplarının kim olduğu görülebilmiştir. Vahiy sürecinde Allāh'ın muhatapları ile iletişiminin nasıllığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Neticede bu yöntem denemesinin sūre analizinde başarılı sonuçlar verdiği ve diğer sūrelere de uygulanmasının yararlı olacağı kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study consists of an introduction, two parts, a conclusion and addition part. The first part contains a test of a method of dating the verses and sūrahs in a specimen of the Sūrat al-Naḥl. This method suggests the examination of narratives related to the verses. Thus, there can be a preference between the related narratives. It was at least probable that the date on which the verse was descended was at least as likely to be determined by the determination of the source of the described event. Then all the narrations containing the history of the verses were evaluated. The lists for the ordering of the surahs are also examined in order to show the revelation interval. As a result, it has been revealed that the date interval of Sūrat al-Naḥl is between 615 and 622 years after christ. In the second part, a contentual and formal analysis of the discourse of the sūrah has been made. In the first chapter, it is possible to see who the addressees of the verses are related to by establishing links with events and events. In the revelation process, it was attempted to reveal the communication of Allāh's interlocutors. As a result, it has been concluded that this method gives a successful result in the analysis of time and that it is useful and necessary to apply it to other sūrahs.