Wilhelm Friedrich Nietzsche ve Martin Heidegger'de varoluş sorunu
  1. Tez No: 519352
  2. Yazar: ŞEYMA TURUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA BAKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Décadence, Üstinsan, Sonsuz Dönüş, Varlık, Zaman, Kaygı, Ölüm, Décadence, Superman, Eternal Recurrence, Being, Time, Worry, Death
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Wilhelm Friedrich Nietzsche ve Martin Heidegger'in varoluşa bakışını ele almaktadır. Bu bağlamda da benzerlikleri ve farklılıkları göze çarpmaktadır. İki filozof da geleneksel felsefeyi eleştirerek yola çıkmıştır. 19. yy filozofu olan Friedrich Nietzsche, bize Dionysoscu bir yaşam şekli sunmaktadır. Bengi (Sonsuz) Dönüş, Décadence, Üstinsan kavramlarıyla da bu yaşamın nasıl olacağını şekillendirmektedir. 20. Yy filozofu olan Martin Heidegger ise Varlığın anlamını sorgulayarak işe başlar ve varlığın anlamını sorgulayacak tek varlığın, Dasein olduğunu ifade eder. Kaygı, korku ve ölüm kavramlarıyla da Dasein'ın günübirlik yaşam durumlarındaki halini ele alır ve bu şekilde varlığı anlamaya çalışır. Nietzsche ile kıyaslandığı zaman, Heidegger'in daha tutarlı bir filozof olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the point of views of Friedrich Nietzsche and Heidegger to existence. You'll see the differences and similarities of those two perspectives in this context. Fistly, both philosophers started of to criticize conventional philosophy. 19th century philosopher Nietzsche offers us Dionysion way of living. He gives a shape of this way of living with the nations of“Eternal Recurrence”,“ Décadence”and“Superman”. 20th century philosopher Martin Heidegger start of to questioning the meaning of existence and states that the only nation to question the meaning of existence is“Dasein”. He tries to understand the existence by approaching Dasein's status in daily life, which are“worry”,“fear”and“death”. If we make a comparison between Heidegger and Nietzsche, we see Heidegger is more consistent philosopher than Nietzsche.