İyot iyonlarının uzaklaştırılması için kriyojel hazırlanması
Preparation of cryogels to remove iodine ions
- Tez No: 519436
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU BİRLİK ÖZKÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Moleküler baskılı polimer, radyoaktif iyot, iyot uzaklaştırma, kriyojel, adsorpsiyon, Molecular imprinted polymer, radioactive iodine, iodine removal, cryogel, adsorption
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İyot atom numarası 53 ve atomik kütlesi 126,9 olan bir element olup, doğal olarak yalnız I127 kararlı izotopu halinde bulunmaktadır. 123–135 arası izotopları I-127dışında radyoaktiftir (Yardımcı H., 1995). Radyoaktif iyot izotopları tıbbi tedavi ve görüntülemede 50 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. İyot eksikliğinde en sık gözlenen sorun, tiroit hastalıklarıdır ve bu hastalıkların tedavisinde ve görüntülenmesinde radyoiyot kullanılmaktadır. Moleküler baskılama; biyomolekülleri, organik molekülleri ve iyonları kendilerine özgü boşluklar oluşturarak yüksek seçicilikle ayrılmasını sağlayan bir yöntemdir. Moleküler baskılamayı yaygın hale getiren ise yüksek seçicilik özelliği, tekrar kullanılabilirliği ve düşük maliyetidir. Moleküler baskılama basit olarak, polimerleşebilen monomerlere hedef moleküllerin ya da iyonların kovalent ve kovalent olmayan etkileşimlerle bağlanıp uzaklaştırılmasıyla hedef maddeye özgü yüksek seçici boşlukların oluşturulması işlemidir. Kriyojel ise; uygun monomer ve polimer çözeltilerinin donarken oluşturduğu elastik yapılardır. Kriyojeller, kimyasal ve mekanik dayanıklılığı yüksek, hedef molekül yada iyonların hızlı geçmesine olanak sağlayan elastik yapılardır. Çalışmamızda, hem radyoaktif iyotun geri kazanımı hem de iyotun uzaklaştırılabilmesi amacıyla iyot için özel hafızaya sahip iyot baskılı polimer tutturulmuş kriyojeller hazırlayarak, sulu çözeltilerden iyotun, hızlı ve etkin uzaklaştırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The iodine is an element with atomic number 53 and atomic mass 126.9, which naturally exists only as I127 stable isotope. Isotopes 123-135 are radioactive except for I-127 (Yardımcı H., 1995). Radioactive iodine isotopes are used in medical treatment and monitoring for more than 50 years. The most common health issue with iodine deficiency is thyroid diseases, and the most common isotope of I131 is used in the treatment and monitoring of these diseases. Molecular imprinting is a method that separate biomolecules, organic molecules and ions with high specificity by forming their own cavities. Molecular imprinting becomes a popular method due to high selectivity, reusability and low cost. Molecular imprinting is simply the formation of high selectivity cavities specific to the target substance by binding and removing polymerizable monomers and target compounds or ions with covalent and noncovalent interactions. Cryogels are elasctic structures that have high chemical and mechanical stability, allowing the target molecule or ions to pass through without loss while appropraite monomer and polimer solutions are freezing. In this study, we aimed to recover and fast effective remove of radioactive iodine from aqueous solutions by preparing iodine imprinted polimer planted cryogels with specific memory.