Hastanede yatan hastalarda karbapenem dirençli klebsıella kolonizasyonu: Risk faktörleri ve direnç genlerinin araştırılması
Colonization of carbapenem resistant klebsiella: Investigation of risk factors and resistance genes
- Tez No: 519437
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN MİDİLLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karbapenem dirençli Klebsiella, sürveyans kültürü, enfeksiyon kontrolü, nokta prevalansı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Kirazoğlu, T.T. (2018). Hastanede Yatan Hastalarda Karbapenem Dirençli Klebsiella Kolonizasyonu: Risk Faktörleri ve Direnç Genlerinin AraĢtırılması. Ġstanbul Üniversitesi, CerrahpaĢa Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ġstanbul. KDK (Karbapenem dirençli Klebsiella), hızla artıĢ gösteren, mortalitesi yüksek en önemli hastane enfeksiyonu etkenidir. Bu etkenle mücadelede yayılımın önlenmesine çalıĢmak en etkili yaklaĢım olarak belirtilmektedir. ÇalıĢmamızda hastanede yatan hastalarda KDK kolonizasyonunu, karbapenem direncinin olası mekanizmalarını araĢtırılıp, KDK yönünden riskli hastaların belirlenmesi amaçlandı. ÇalıĢma, CerrahpaĢa Tıp Fakültesi‟nde Nisan 2016‟da nokta prevalans yöntemi ile gerçekleĢtirildi. Anket formu doldurulan, rektal sürüntü örneği alınan hastalarda üreyen Klebsiella cinsi bakteriler, MALDI-TOF MS ile tanımlandı, EUCAST(European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) kriterlerine göre meropenem ve/veya imipenem diskleriyle dirençli bulunanlar KDK olarak isimlendirildi. Bu örneklerden multiplex-PCR‟la karbapenemaz genleri araĢtırıldı. Hastalarda VRE kolonizasyonu da araĢtırıldı. Risk faktörleri, formlardaki veriler kullanılarak Pearson Ki-Kare testiyle değerlendirildi. Toplam 672 kiĢi çalıĢmaya dahil edildi, 22‟sinde(%3,2)KDK kolonizasyonu saptandı. Bunların 8‟inin bla-OXA-48(%36), 6‟sının bla-NDM(%27), 3‟ünün bla-IMP(%13) kodlayan gen taĢıdığı saptandı. Diğer 5 kökende ise taradığımız KDK genleri bulunamadı. Erkek cinsiyet, yoğun bakım ünitesinde yatmak, yatağa bağımlılık, kateterizasyon, son bir haftalık süreçte antibiyotik kullanımı, KDK kolonizasyonu yönünden risk faktörleri olarak saptandı. VRE kolonizasyonu, hastaların 78‟inde(%11,6) saptandı, bu KDK kolonizasyonu için risk faktörüydü. Günümüzde karbapenem dirençli Klebsiella kolonizasyonu yoğun olarak araĢtırılmaktadır. Kolonize hastaların mümkün olabildiğince erken tanımlanması ve etkin önlemlerin en kısa zamanda uygulamaya geçirilmesi kritik önem taĢımaktadır, bu çalıĢma hastanemizde daha etkili korunma-önleme stratejilerinin geliĢtirilmesi için kolonizasyonun daha iyi anlaĢılmasını sağlayacak kritik bilgiler elde edilmesini sağlamıĢtır.
Özet (Çeviri)
Kirazoğlu, T.T.(2018). Colonization of Carbapenem Resistant Klebsiella: Investigation of Risk Factors and Resistance Genes. Istanbul University, Cerrahpasa School of Medicine, Department of Medical Microbiology, Istanbul. Recently, carbapenem resistant Klebsiella(CRK) emerged as an important rapidly spreading hospital acquired pathogen associated with high mortality rate. Preventing the spread is the most effective approach against CRK. We aimed to determine the CRK colonization in hospitalized patients, possible mechanisms of carbapenem resistance and the patients at risk for colonization of CRK. The study was performed using point prevalence method at Cerrahpasa hospital in April 2016. Carbapenemase resistance genes were investigated by multiplex-real time PCR. We investigated vancomycin resistant Enterococcus colonization(VREC) in the patients.