Geçici koruma statüsünde bulunan Suriyelilerin mevcut durumları ve yaşadığı sorunlar: Batman örneği
The current situations of syrians who are under the tempopary protection status and the problems they face: Batman sample
  1. Tez No: 603939
  2. Yazar: VOLKAN ARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Toplumsal Uyum, Türkiye'deki Suriyeliler, Batman Örneği, Migration, Social Harmony, The Syrians in Turkey, Batman Sample
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
2010 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde Arap Baharı olarak adlandırılan toplumsal olayların yaşanması sebebiyle, 2011 yılında Suriye'de iç savaş başlamıştır. Türkiye'nin Suriye ile sınır komşusu olması, iki ülke halkları arasında din, dil, ırk gibi bir takım ortak öğelerin bulunması Türkiye'ye büyük bir göç akınının gerçekleşmesine sebep olmuştur. 2018 yılının sonlarına doğru savaş sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli sayısı 3.5 milyonu aşmış ve 2011 yılından itibaren Suriyeliler için sınır kentlerinde kurulmuş olan geçici barınma merkezlerinin ve kampların kapasitesinin yetersizliği ve sınırlı imkanlara sahip olması, göç edenlerin büyük bir kısmının şehirlerde yaşamlarını devam etmesiyle sonuçlanmıştır. Başta geçici olacakları düşünülen Suriyelilerin Türkiye'de doğan çocuk sayısı yüzbinleri aşmış ve bu çocuklar Türkçe öğrenip okula başlamışlardır. Bunun yanında işsiz olanların bir kısmı iş yeri açarak ya da iş bularak sosyal ve ekonomik hayata katılmış, Türkler ve Suriyeliler arasında evlilikler gerçekleştirilip, yeni akrabalıklar kurulmuştur. Kendi ülkeleri dışında yaşamak zorunda kalan Suriyelilerin bu yeni duruma alışmaları, Türkiye toplumuna uyum sağlamaları doğal olarak kolay olmamış ve bir takım konularda sorun yaşamalarına yol açmıştır. Çalışmada, Geçici koruma kapsamında Türkiye'de yaşayan milyonlarca Suriye vatandaşının mevcut hukuki durumları ve göç sebebiyle yaşadıkları sorunları ve toplumsal uyum süreçleri incelenmiştir. Bu çerçevede, Batman ilinde yaşamakta olan 21.457 Suriyeli içinden rastgele seçilmiş 301 kişiyle anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışmasında barınma, beslenme, iş bulma ve çalışma, sağlık, eğitim, ikamet tezkeresi ve dil gibi konularda Suriyelilerin güncel durumları ve yaşanan sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. 40 soruluk ankette Suriyelilerin Türkiye toplumuna uyum durumunu öğrenmek açısından da bir takım sorular sorulmuş elde edilen veriler SPSS Windows 21.0 programıyla çözümlenmeye çalışılmıştır. Ortaya çıkan veriler tablolaştırılmış Ki kare ilişki testi ile de demografik değişkenler ve yaşanan sorunların ilişki durumları analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A civil war broke out in Syria in 2011, due to the social events in the Middle East and North African countries called the Arab Spring in 2010. Turkey has a border with Syria and the people of two countries have a number of common components such as religion, language and race, and this caused the realization of a large influx of immigration to Turkey. By the end of 2018, the number of Syrians who had to leave their countries due to war exceeded 3.5 million and since 2011, the capacity of the temporary sheltering centers and camps established in the border cities for Syrians has been limited and in adequacy and this has resulted in the fact that most of the migrants continue their lives in the cities. The Syrians thought to be temporary at first, but the number of children born in Turkey exceeded hundreds of thousands and these children have learned Turkish and started school. In addition, some of the unemployed have participated in social and economic life by opening a business or finding a job, marriages are carried out between Turks and Syrians and new kinships have been established. Of course, it wasn't easy for Syrians who had to live outside of their country to get accustomed to this new situation and to adapt to the society of Turkey and this situation has led to some problems in a number of issues. In the study, the problems faced due to of migration, the social adjustment process and the present legal status of millions of Syrians who live in Turkey within the temporary protection were studied. In this context, a questionnaire was conducted with 301 people who were randomly selected from 21,457 Syrians living in Batman province. In the survey study, it was tried to determine the current situation and problems of the Syrians in the subjects such as housing, nutrition, getting a job and working, health, education, residence permit and language. In the 40-question survey, a number of questions were asked in order to learn the adaptation status of Syrians to the society of Turkey and the data were analyzed by SPSS Windows 21.0 program. The resulting data were tabulated and the relationship between the demographic variables and the relationship status of the problems was tried to be analyzed by the chi-square relationship test.