P. D. James, Kazuo Ishiguro, Lois Lowry ve Suzanne Collins'in distopyalarının posthumanist eleştiri bağlamında incelenmesi
An analysis of dystopias by P. D. James, Kazuo Ishiguro, Lois Lowry, and Suzanne Collins in the context of posthumanist theory
- Tez No: 519660
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK EGE UYGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: distopya, posthümanizm, insan doğası, toplum yapısı, teknokültür, The Children of Men, Never Let Me Go, The Giver, The Hunger Games, dystopia, posthumanism, human nature, social structure, technoculture, The Children of Men, Never Let Me Go, The Giver, The Hunger Games
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmanın amacı, posthumanist edebi teori ışığında posthuman karakterleri ve toplumsal düzeni karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu araştırmanın temel distopik romanları – The Children of Men (İnsanlığın Çocukları) (1992), Never Let Me Go (Beni Asla Bırakma) (2005), The Giver (Seçilmiş Kişi) (1993) ve The Hunger Games (Açlık Oyunları) (2008) – kısırlık ve insanlığın yok olması, klonlar ve etik, mekanik toplum yaşamı, otoriter yönetim, özgürlük ve sansür gibi birçok konudan oluşan farklı sosyal yapılar sunar. Dikkat çeken nokta, monoton bir sosyal yapı yaratmak niyetiyle yönetimlerin teknolojiyi bir araç olarak üretmesinden dolayı karakterler insani özelliklerini – anı ve umut – yitirirler. Toplumun her biriminde kullanılan teknolojik ürünler ve uygulamalarla oluşan teknokültür karakterleri amaçsız ve ilgisiz kişiliklere dönüştürür. Dahası, teknoloji, insan ve toplumdan meydana gelen üçlü ilişkiler bütünü 20. yüzyılda antroposentrik hümanist düşünceye karşıt fikir olarak doğan posthumanist teorinin de çalışma alanıdır. P. D. James (1920-2014), Kazuo Ishiguro (1954- ), Lois Lowry (1937- ) ve Suzanne Collins'in (1962- ) distopik romanları, insan olmanın başlıca meseleleri olan anı ve umut kavramlarının yoksunluğu açısından farklı posthuman karakterler ortaya koyar. Böylece teknoloji odaklı sosyal yapıların posthuman karakterleri İngiliz ve Amerikan Edebiyatı'nın örnekleri olan bahsi geçen romanlarda açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to peruse posthuman characters and social orders comparatively in the light of posthumanist literary theory. Fundamental dystopian novels of this research – The Children of Men (1992), Never Let Me Go (2005), The Giver (1993), and The Hunger Games (2008) – present different social systems surrounded by multifarious subjects such as infertility and human extinction, clones and ethics, mechanical life style, authoritarianism, freedom, and censor. The conspicuous point is that characters are lack of human features – memory and hope – due to the fact that technology is a tool produced by governments with the intention of creating monotonous social structure. Technoculture, which consists of technological products and actions used in every social unit, transforms characters into aimless and indifferent personalities. Moreover, tripartite relationships of technology, human, and society are also fields of posthumanist theory appearing in 20th century against anthropocentric humanist idea. Dystopian novels of P. D. James (1920-2014), Kazuo Ishiguro (1954- ), Lois Lowry (1937- ), and Suzanne Collins (1962- ) propound different posthuman characters in terms of lack of concepts of memory and hope that are primary issues of being a human. Therefore, posthuman characters of technology based social structures will be elucidated in aforementioned novels as examples of British and American Literatures.