1991 sonrası Gagauz yeri özerk bölgesi ile Türkiye Cumhuriyeti devleti arasındaki ilişkilerin kurulması ve gelişmesi
The establishment and development of the autonomous territorial unit of Gagauz yeri and Republic of Turkey after 1991
  1. Tez No: 519697
  2. Yazar: ANA-MARIA PANCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gagauzya, Türkiye, Moldova, İkili İlişkiler, İşbirliği, Yatırım, Gagauzia, Turkey, Moldova, Bilateral Relations, Cooperation, Investment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Konunun anlaşılabilirliğini arttırmak amacıyla bu araştırmada Gagauzya-Türkiye ilişkileri üç ana başlıkta, yalın bir dilde ele alınmıştır. İlk bölümde Gagauzların tarihi ve kökeni ile ilgili teoriler yer verilmiştir. Günümüz Moldova'sı ve Gagauzya'nın mevcut durumu, fiziksel yapısı ve coğrafik konumu, ekonomisi, endüstriyel yapısı vb. konulara ikinci bölüm rehberlik eder. Moldova'nın 1991'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren, günümüze kadar geçen süre içerisinde Gagauz Yeri-Türkiye ilişkilerinin detaylı analizi üçüncü bölümde yapılmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışma günümüz Gagauzya'sını, günümüz Gagauzya'sının Türkiye ile olan ilişkisinin zaman içerisinde nasıl yol alındığını ve bu ilişkinin daha sıkı olmasının önündeki engellerin aşılabilmesini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma konusu Gagauzların hem ülke içi hem de uluslararası arenadaki gelişimlerinin nasıl bir yol izlediğinin anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Türkiye'nin desteği olmadan Gagauz Yeri'nin ekonomik, politik ve sosyal konularda daha az gelişmiş bir bölge olacağı gözler önüne serilmiştir. Teorik ve pratik olmak üzere çeşitli önemli bulgulara sonuç kısmında yer verilmiştir. Gagauzya ile ilgili kaynaklar kısıtlı olduğudan ötürü bu çalışma önem arz etmektedir. Bu tez Gagauzya-Türkiye ilişkilerinin yalnızca günümüzdeki halini değil; bu ilişkinin ilk gününden itibaren kapsamlı bir analizini barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to make explicit the study case of Gagauzia – Turkish relations this research is composed of three main chapters. In the first chapter is mainly explained the origins of the Gagauz people, their name and their history. The second chapter is an explanatory guide of Moldova and Gagauzia's nowadays situation including physico-geographic position, economy, industry, etc. The third chapter includes the detailed analyze of the Gagauz – Turkish relations starting from Moldova's independence in 1991 until present day. Besided that the last chapter includes a practical study including interviews with persons which are empowered to give more informations from their observations and experiences about Gagauzia, Turkey and their relations' development. As a result of these studies, it became easier and clearer to understand the nowadays situation of Gagauzia, how its relations with Turkey developed in time and what are the obstacles for a much deeper connection. This research subject can help to better understand the Gagauz path towards its development both inside of the country and on the international relations arena. It was found out that if the Turkish aid wouldn't be present in the social, economical and political life of Gagauzians, then Gagauz Yeri would have been a less developed area in all its spheres. The research presents different theoretical and practical studies with key findings revealed in the conclusion part. The importance of this study is motivated by the lack of bibliography in the researches connected with Gagauzia. Together with this thesis it is aimed to present a deep study of the Gagauz-Turkish relations and to analyze its development not only by reflecting the current situation but also by reflecting a complexe overview.