Örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi: Karaman ili örneği
An examination of the relationship between organizational citizenship behavior and organizational silence: The case of Karaman province
- Tez No: 519700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVCAN GÜLEÇ SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Sessizlik, Karaman, Kamu Çalışanları, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Silence, Karaman, Public Emloyees
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Küresel rekabette yaşanan artış sonucunda örgütlerde önemle üzerinde durulan konulardan bir haline gelen örgütsel vatandaşlık davranışı (ÖVD) örgütlerin verimliliği ve çalışan performansı gibi örgütsel başarıları arttırıcı birçok faktöre etki etmektedir. Örgütlerde çalışanların kendilerinden beklenmediği halde belirli rol davranışları dışında gönüllülük esasıyla sergilemiş oldukları extra rol davranışları olarak ifade edilen ÖVD örgütlerde yenilik, esneklik, diğer bireylerle iletişim içerisinde olma gibi davranışları içermektedir. ÖVD' nin yanı sıra örgütler için son derece önemli bir diğer faktör ise, örgütsel iletişimin önünde bir engel olan örgütsel sessizliktir. Örgütsel sessizlik, bireylerin yapmış oldukları iş ve işlemlere yönelik problemlerin çözümüne ilişkin bilgi, düşünce ve fikirlerini gizlemelere olarak nitelendirilmektedir. Bu çalışma ÖVD ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi ve örgütsel sessizliğin alt boyutlarının ÖVD üzerindeki etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Karaman ili kamu çalışanları üzerinde anket uygulanarak gerçekleştirilen çalışmada ÖVD ve örgütsel sessizlik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Ayrıca medeni durum, sendika üyeliği, statü, yaş, eğitim ve gelir durumu gibi demografik özellikler ile bağımlı değişken olan ÖVD arasında bir farklılık bulunamamış yalnızca cinsiyet ve çalışma süresinin ÖVD üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational citizenship behavior that has become one of the issues importantly emphasized in organizatorse as a result of the increase in global competition (OCB) affects many factors productivity and employees volunteer except for certain behaviors. OCB includes behaviors such as innovation, flexibility, Communication with other individuals in organizations. Besides, OCB another crucial factor for organizations is organizational silence which is an obstacle to organizational communication. Organizational silence is described as hiding information, thoughts and ideas related to the solution of the problems that individuals have with tehir work and operations. This study was accomplished to investigate the relationship between OCB and organizational silence and to determine the effects of sub-dimensions of organizational silence on OCB. There was a significant positive correlation between OCB and organizational silence in the study conducted by applying a questionnaire on the public employees of Karaman province. There was also no difference between demographic characteristics such as marital status, trade union membership, status, age, education and income status and the dependent variable. Only gender and duration of study were found to be effective on OCB.