Meme kanseri radyoterapisinde set-up hataları üzerine etkili faktörler
Factors affecting set-up errors in breast cancer radiotherapy
  1. Tez No: 519702
  2. Yazar: SEHER TERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRİYE BİLGE GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Radyoterapi, Set-up, Kayma, Portal görüntüleme, Breast cancer, Radiotherapy, Set-up, Shift, Portal imaging
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Meme koruyucu cerrahi yapılan meme kanserli hastaların, yaş, boy, kilo, meme boyut ve hacmi gibi faktörlerinin, radyoterapi sırasındaki set-up hataları üzerine etkisinin belirlenmesini ve korelasyon oranlarının ortaya konmasını amaçladık. Materyal ve Metot: Kliniğimize başvuran meme koruyucu cerrahi yapılmış ve radyoterapi endikasyonu konmuş 34 meme kanseri tanılı kadın hastanın tedavi planı ve tedavi sırasındaki portal görüntülemelerle set-up kontrolleri kliniğin rutin uygulama prensipleri kapsamında aynı şekilde yapıldı. Bu hastaların tedavi başlangıcında yaşı, boyu, kilosu, meme hacmi gibi kişisel faktörleri kayıt edildi. Hastalara ait bu özellikler ile port film sayıları, kayma değerleri arasındaki korelasyon SPSS paket programı yardımı ile Pearson korelasyon testi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların ortalama kaymaları, bir set-up da çekilen ortalama port sayıları, her bir set-up'da çekilen en çok port sayısı, toplam çekilen port sayısı kaydedildi. Ortalama set-up kaymaları ile hastanın yaş, boy, kilo, meme boyut ve hacmi gibi faktörler arasındaki korelasyon incelendiğinde meme hacmi ve meme genişliğinin lateral kayma ile istatistiki anlamlı pozitif korele olduğu izlendi. Sonuç: Hastanın vücut ağırlığı, meme hacmi ve meme ölçülerinin büyüklüğü tedavinin uygulanabilirliğini sağlamak için daha çok toplamda portal görüntüleme alınması gerekliliği doğurmaktadır. Hastanın ağırlığı, meme hacmi ve genişliğinin fazla olması, lateral pandulasyonlarla en çok lateral eksende kayma farkına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to determine the effect of factors such as age, height, weight, breast size and volume on the set-up errors during radiotherapy and to determine the correlation rates of patients with breast cancer who underwent breast conserving surgery. Material and Method: The treatment plan of 34 women with breast cancer who had undergone breast conserving surgery and radiotherapy indications applied to our clinic, and the portal imaging and set-up controls during treatment were performed in the same way as the routine practice principles of the clinic. Personal factors such as age, height, weight, and breast volume were recorded at the beginning of treatment for these patients. The correlations between these features and port film counts and slip values were evaluated by Pearson correlation test with the help of SPSS package program. Results: The mean shifts of the patients included in the study, the average number of ports taken in a set-up, the maximum number of ports taken in each set-up, and the total number of ports taken were recorded. When the correlation between mean set-up shifts and age, height, weight, breast size and volume were examined, it was observed that breast volume and breast width were correlated positively with lateral slip. Conclusion: Increased body weight, breast volume and measurents of breast are factors that necessitates more portal imaging in total to ensure the feasibility of treatment. The weight of the patient, the volume of the breast and the excess of the width, leads to the lateral deviation of the lateral axis with lateral pandulations.