Süleyman Demirel Üniversitesi son sınıf lisans öğrencilerinin yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumları ve etkileyen etmenler
Attitudes towards ageism and affecting factors of last term undergraduated students of Süleyman Demirel University
- Tez No: 519793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Tutum, Üniversite Öğrencileri, Yaşlı Ayrımcılığı, Yaşlı Birey, Ageism, Attitude, Elderly, Percieved Social Support, University Students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Süleyman Demirel Üniversitesi Son Sınıf Lisans Öğrencilerinin Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Tutumları ve Etkileyen Etmenler Bu araştırmada Süleyman Demirel Üniversitesi'nin fakültelerinde öğrenim gören son sınıf lisans öğrencilerinin yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumlarını ve bu tutumları etkileyen etmenleri belirlemek amaçlanmıştır. Kesitsel analitik tipteki bu araştırmanın evrenini 2016-2017 eğitim – öğretim yılı bahar yarıyılında kayıt yenilemiş olan 5364 öğrenci oluşturmuştur ve bunların arasından küme örnekleme yöntemiyle 894 kişilik bir örnek seçilmiştir. Araştırmanın soru formu gözlem altında veri toplama yöntemi ile 748 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkenleri Yaşlı Ayrımcılığı Tutumu Ölçeği (YATÖ) toplam puanı ile ölçeğin alt boyut puanlarıdır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri ise öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, ailelerdeki yaşlılara dair çeşitli özellikleri ve öğrencilerin Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nin Gözden Geçirilmiş Formu (MSPSS) puanlarıdır. Araştırma grubunun YATÖ toplam puanı ortalaması 86,1±8,7'dir. Yaşlı ayrımcılığı tutumu; mesleki ve teknik liselerde öğrenim görmüş olanlarda, bakım ihtiyacı olan yaşlı bir akrabası bulunmayanlarda, yaşlandığında yalnız yaşamak istemeyen öğrencilerde ve iş yaşamında yaşlılara hizmet sunmayı tercih eden ya da yaş ayrımı gözetmeyen öğrencilerde daha olumlu bulunmuştur. MSPSS aile ve arkadaş alt ölçek puanları arttıkça ve büyükanne ve/veya büyükbabalarla aynı evde yaşama süresi arttıkça YATÖ toplam puanı da artmaktadır. Araştırma grubunun yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumları genel olarak olumlu olmakla birlikte aile ve arkadaş desteğinin düşük olduğu öğrencilerde yaşlı ayrımcılığı tutumu daha olumsuzdur. Bununla birlikte sağlıklı aile büyükleri ile etkileşim içinde olan öğrencilerin yaşlılığa ilişkin algılarının da olumlu yönde geliştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Attitudes Towards Ageism and Affecting Factors of Last Term Undergraduated Students of Süleyman Demirel University We aimed to determine the attitudes and affecting factors about ageism among last grade undergraduate students of faculties of Süleyman Demirel University. This cross-sectional analytical study consisted of 5364 students who were enrolled in the spring semester of the 2016-2017 academic year and a sample of 894 students was selected among them using cluster sampling method. The questionnaire of the study was applied to 748 students under observation. Dependent variables of this study are total score and subdimensions scores of the Ageism Attitude Scale (AAS). Independent variables of the study are sociodemographic characteristics of the students, the characteristics about the elderly in families, and students' scores of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS). The average score of AAS is 86.1±8.7 among our study group. Ageism attitude is more positive; in those who studied in vocational or technical high schools, in those who don't have care-needed elderly relatives, in those who don't want to be alone when they get old, and in those who prefer to provide services for the elderly or who don't discriminate based on age in their working life. AAS total score increases with; MSPSS family and friends subscale scores, and duration of living with grandparents in the same house. The ageism attitude of the research group is generally positive but in the students whose family and friend support is low is more negative. However, it has been found that the perceptions of the students who interact with healthy family elders also improved in the positive direction.