Trombositten zengin plazmanın tendon iyileşmesi üzerine etkisinin histopatolojik ve biyomekanik açılardan incelenmesi
The investigation of the biomechanical and histopathological effects of platelet rich plasma on the healing of tendons
- Tez No: 519828
- Danışmanlar: UZMAN OKTAY ADANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin plazma, Deneysel hayvan modeli, Rat, Aşil tendonu, Platelet-rich plasma, Experimantal animal model, Rats, Achilles tendon
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
SERDAR Y, TROMBOSİTTEN ZENGİN PLAZMANIN TENDON İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN HİSTOPATOLOJİK VE BİYOMEKANİK AÇILARDAN İNCELENMESİ Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Aşil tendon yaralanmaları 1/10.000 görülme sıklığı ile tedavideki yeni gelişmeler ve tekniklere rağmen, uzun iyileşme süresi ve yüksek re-rüptür oranı yüzünden orta yaş grubu erişkin ve sporcularda hala ciddi problemdir. Aşil tendon yırtıklarının tedavi seçeneği konusunda ortopedistler arasında görüş birliği yoktur. Son yıllarda aşil tendon yırtıklarının tedavisinde TZP (trombositten zengin plazma) kullanımı uygulanmaya başlanmış ve yaygınlaşarak devam etmektedir. Çok sayıda özgün deneysel çalışmada TZP içerisindeki büyüme faktörlerinin hayvan aşil tendonlarının iyileşmesine katkı sağladığını göstermiştir. Biz çalışmamızda; TZP uygulamasının ratların cerrahi olarak tamir edilmiş aşil tendonlarındaki etkisini histopatolojik ve biyomekanik açılardan araştırdık. Çalışmamızda 17 aylık, erkek, Sprague Dawley cinsi, ağırlıkları ortalama 500-550 gr olan 25 adet rat kullanıldı. 5 rat donör olarak kullanıldı, diğerleri TZP grubu ve Kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Elde edilen bulgular eşliğinde TZP grubunun 15. ve 30. gün histopatolojik Movin ve Bonar skorları istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunurken (skorların düşük olması iyi, yüksek olması kötü) bu iki grup arasında 15. ve 30. günde yapılan biyomekanik ölçümlerde Fmax değerlerinde anlamlı bir fark gözlenmedi. Aşil tendon yaralanmalarında TZP kullanımı erken dönemde iyileşmeyi histopatolojik yönden olumlu etkilerken aynı etkiyi biyomekanik olarak sağlayamamaktadır.
Özet (Çeviri)
SERDAR Y, THE INVESTIGATION OF THE BIOMECHANICAL AND HISTOPATHOLOGICAL EFFECTS OF PLATELET RICH PLASMA ON THE HEALING OF TENDONS Bagcılar Training and Research Hospital, Department of Orthopaedic and Traumatology Despite the recent advances in treatment and technology, Achilles tendon injuries still maintain a state of being serious problems in middle aged adults and athletes with 1/10.000 incidence, long recovery time and high rate of re-rupture. There is no consensus among the orthopaedic surgeons in treatment of achilles tendon ruptures. In recent years PRP(Platelet rich plasma) has been begun to be applied and the usage is increasing. Many unique experimental studies have demonstrated that the growth factors in PRP promote healing of the achilles tendon. In our study, we investigate the effects of PRP application in surgically repaired tendon of rats both biomechanically and histologically. Seventheen month, male, 25 Sprague Dawley rats weigthing about 500-550 gr were used in our study. Five rats were used as donors and the others were divided into two groups, PRP group and control group. In the PRP group, 15th and 30th days histopathological Movin and Bonar scores were significantly lower (low scores mean good, high scores mean bad), and there was no significant difference between theese two groups about the 15th and 30th days biomechanical measurements. Use of PRP in achilles tendon injury have positive histopathological effects in early stages but it can not provide the same effects as biomechanically.