Gaziantep'teki Tüylü Huş (Betula alba), Anadolu Palamut Meşesi (Quercus ithaburensis) ve Ihlamur (Tilia cordata) polenlerinin morfolojisi ve potansiyel alerjik proteinlerinin tespiti
Determination of potential allergenic proteins and morphology of Birch (Betula alba), Anatolian Oak (Quercus ithaburensis) and Linden (Tilia cordata) Pollens in Gaziantep
- Tez No: 519835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK DİDEM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ağaç polen alerjisi, Tilia cordata, Quercus ithaburensis, Betula alba, polen ekstraktları, Tree pollen allergy, Tilia cordata, Quercus ithaburensis, Betula alba, pollen extracts
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Allerjik hastalıklar modern toplumların çoğunda büyük bir sağlık problemidir. Rüzgar aracılığıyla yayılış gösteren polenler önemli aeroalerjenlerdendir. Atmosferde yeterli miktarlarda bulunduklarında duyarlı kişilerde astım bronşiyale, alerjik rinit, rinokonjunktivit gibi hastalıkların gelişimine yol açabilirler. Polenlerin yayılışı, havadaki miktarları ve yapıları bulundukları coğrafi bölge ve iklimden etkilenmektedir. Bu nedenle farklı bölgelerde yaşayan duyarlı kişilerin maruz kaldığı polen miktarı değişebilmekte ve etkilenen bireylerde farklı alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Üretilen polen miktarının fazla olması polen duyarlılığını artırmaktadır. Dolayısıyla türlerin bölgelere özgü alerjenik etkilerinin araştırılması önemli hale gelmektedir. Gaziantep bölgesindeki Tüylü Huş (Betula alba), Anadolu Palamut Meşesi (Quercus ithaburensis), Ihlamur (Tilia cordata) polenleri de önemli alerjen kaynaklarındandır. Polen alerjenleri moleküler ağırlıkları 5-80 kDa arasında değişen suda çözülebilir protein ya da glukoprotein yapısındaki maddelerdir. Tek bir polen tanesi onlarca farkı tipte alerjen içerebilmektedir. Tüylü Huş (B.alba), Anadolu Palamut Meşesi (Q.ithaburensis), Ihlamur (T.cordata) ağaçlarının tozlaşma dönemlerinde polenleri toplanarak polen ekstreleri hazırlandı. Polenlerin morfolojisinin tespiti için Wodehouse yöntemi ile preparatları hazırlanarak ışık mikroskobunda fotoğraflandı. Hazırlanan polen ekstrelerinden BCA yöntemi ile potansiyel alerjen proteinlerin total konsantrasyonları tespit edildi. Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi kampüsü içindeki ağaçlandırılmış alanlarda yaygın olarak bulunan Tüylü Huş (B.alba), Anadolu Palamut Meşesi (Q.ithaburensis) ve Ihlamur (T.cordata) ağaçlarından toplanan polen örneklerinden alerji çalışmalarında ve alerjik hastalıkların tanısında kullanılmak üzere polen ekstreleri hazırlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Allergic disease is a major public health concern in the modern societies. Wind-mediated spreading pollens are important aeroallergens. When they are released to atmosphere in sufficient amount, they can cause the development of diseases such as asthma, rhinitis, rhinoconjunctivitis etc. in allergically hypersensitive individuals. The spreading of pollens are affected by their amount in the air, their structures, geographic areas and the climate. Therefore, the amount of pollens that hypersensitive individuals who live in different regions are exposed to may differ and different allergic reactions may ocur in effected individuals. The high amount of pollen production enhance the pollen sensitivity. Thus the research on region-spesific allergenic effects of species becomes important. Pollens of birch (Betula alba), Anatolian oak (Quercus ithaburensis) and linden (Tilia cordata) are the important allergen sources in Gaziantep region. Pollen allergens are water soluble, stable proteins or glycoproteins of molecular weight between 5-80 kDa. A single pollen type usually contains tens of different allergens. Pollens from birch (B.alba), Anatolian oak (Q.ithaburensis) and linden (T.cordata) were collected in pollination period and their extracts were prepared. For determination of pollen morphologies were prepared slides Wodehouse's method used taken under light microscopy photos. Total consantrations of potential allergen proteins were determined from prepared pollen extracts through the use of BCA method. In this study we aimed to prepare extracts of pollens from birch (B.alba), Anatolian oak (Q.ithaburensis) and linden (T.cordata) widely deployed in wooded areas of Gaziantep University for studies of allergy and use for diagnosing allergic diseases.