Türkiye'de bulunan Suriyeli ailelerin karşılaştıkları sosyal sorunlar ve bu sorunlarla baş etme yöntemleri: Gaziantep örneği
Social problems of Syrian refugee families living in Turkey and their coping strategies: Gaziantep sample
- Tez No: 620215
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Mültecilik, Baş Etme, Sosyal Hizmet, Suriyeliler, Aile, Sosyal Çatışma, Migration, Refugee, Coping, Social Work, Syrians, Family, Social Conflict
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Suriye'deki iç savaş ve şiddet, sosyal bilimler ve siyasi tartışmalardaki zorunlu göç, mültecilik, ülke içinde yer değiştirme, uluslararası ağlar, toplumsal sorunlar, bütünleşme ve uyuma dair pek çok olguyu yeniden gündeme getirmiştir. Türkiye'de dünyanın geri kalanından farklı biçimlerde deneyimlenen Suriyeli mülteciler krizi, son dokuz yıldır farklı aşamalardan geçerek şekillenmeye devam etmektedir. 2020 yılı itibariyle Türkiye'deki kayıtlı nüfusu üç buçuk milyondan fazla olan Suriyelilerin yaklaşık beş yüz bini Gaziantep'te yaşamlarını sürdürmektedir. Suriye'yle, özellikle Halep'le sahip olduğu tarihsel ve kültürel geçmişin de etkisiyle, Suriyeliler Gaziantep'teki toplumsal, iktisadi ve kültürel hayatın bir parçası olarak gündelik yaşamlarına devam etmeye çalışmaktadırlar. Bu çalışma, Gaziantep kent merkezinde yaşayan Suriyeli ailelerin ve aile bireylerinin gündelik hayatlarında karşılaştıkları sorunlarla baş etme stratejilerini sosyal hizmet perspektifinden ele almaktadır. Saha araştırmasında, ailelerin, göç seçeneklerini nasıl inşa ettikleri, göç ve mülteciliği nasıl deneyimledikleri ve uyum süreçleri üzerinde durulmuştur. Gaziantep kent merkezinde yaşayan ve farklı sınıfa ve özelliklere mensup 24 aileyle yarı-yapılandırılmış görüşme formlarıyla görüşmeler yapılmıştır. Suriyeli ailelerin göç, aile ve baş etme kuramları çerçevesinde ortaya koydukları, geliştirdikleri ya da dönüştürdükleri davranış örüntüleri tematik başlıklar altında ele alınmıştır. Saha bulguları, bize ailelerin ve aile bireylerinin göç ve mülteciliğin zor koşullarıyla baş etmede, yeterli veya etkili sosyal hizmetlerin olmadığı durumlarda, sahip oldukları, olanak, kaynak, sermaye, ağ ve yaşadıkları toplumsal dünyayla etkileşimlerinin gücüne göre, çok farklı stratejiler geliştirebildiklerini ve sahip oldukları her türlü özelliklerini araçsallaştırdıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The escalation of violence and civil war in Syria has brought up again various debates on forced migration, refugee, internal displacement, international networks, social problems, cohesion, and integration in the social sciences and political discourse. Syrian refugee crisis, which is experienced in different ways from the rest of the world in Turkey, is continues to take shape last nine years through different stages. Around five-hundred thousand out of three and a half million registered Syrians lives in Gaziantep according to the 2020's data. Syrians, with the influence of the historical and cultural past with Syria and especially with Aleppo, are trying to be part of the social, economic and cultural life in Gaziantep. This study attempts to understand the coping strategies of the Syrian families and family members who live in the downtown of Gaziantep from the social work perspective. The field study focuses on the patterns of constructing migration, migration experiences and integration experiences of the families. Field research has conducted with 24 Syrian families from different typologies and social classes with semi-structured interviews the behavioral patterns that Syrian families put forward, developed or transformed within the framework of migration, family and coping theories are discussed under thematic titles. The findings of the field have showed us that the families and family members could use quite different coping strategies or they could instrumentalized all their features, depending on the sources, networks and the level of the interaction with social structures that they live in, when there are no adequate or effective social services.