Puberte öncesi futbolcularda uygulanan temel cimnastik hareketlerinin denge, çeviklik ve becerileri üzerine etkisi
The effects of the basic gymnastic movements on balance, agility and skill upon pre-pubertal soccer players
  1. Tez No: 519904
  2. Yazar: GİZEM SUALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAKAN ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: beceri, cimnastik, çeviklik, denge, futbol, skills, gymnastics, soccer, balance, agility
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma, puberte öncesi futbolculara uygulanan temel cimnastik hareketlerinin denge çeviklik ve becerileri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya futbol antrenmanlarına aktif olarak devam eden (11-12 yaş) 40 erkek öğrenci katılmıştır. Araştırmanın kontrol grubunu Dudullu Futbol Kulübü' nden 20, çalışma grubunu ise Bağlarbaşı Futbol Kulübü'nden 20 çocuk oluşturmuştur. Antropometrik ölçümler için boy, vücut ağırlığı, oturma yüksekliği, BMI ve cormique index parametreleri kullanılmıştır. Motor becerileri, 20m (sürat), illinois (çeviklik), otur-uzan (statik esneklik), durarak uzun atlama (kuvvet), flamingo (statik denge) testleri ile ölçülmüştür. Futbol becerilerini ölçmek için pas, top sürme ve top sektirme testleri uygulanmıştır. Çalışma grubu 12 hafta boyunca rutin futbol antrenmanlarına ek olarak cimnastik çalışmaları yapmıştır. Araştırmamızın sonucunda çalışma grubunun ön-son testlerinde denge, esneklik, kuvvet, sürat ve pas parametrelerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunurken, çeviklik parametresinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kontrol grubunda, denge, sürat ve top sektirme parametrelerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunurken, çeviklik, esneklik, pas, top sürme ve kuvvet parametrelerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Gruplar arası karşılaştırmada çeviklik, esneklik ve pas ve kuvvet parametrelerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunurken, sürat, denge, top sürme ve top sektirme parametrelerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Antropometrik ölçümlerde grup içi ön-son testlerde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuş, gruplar arası karşılaştırmada ise anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze basic movements of gymnastics that is applied for puberty soccer players in terms of balance, agility and abilities. 40 male students at the age of 11-12, who have been already playing soccer, has attended to the research. Participants divided into two groups such as control group and research group. 20 players from Dudullu Soccer Club were selected as control group. Meanwhile, other 20 players from Bağlarbaşı Soccer Club were selected as research group.The parameters of height, weight, sitting height, BMI, Index of Cornique were used for antropometric measurements. The participants' motor skills were measured by the tests of 20 meters (speed), Illinois ( agility), sit and stretch out (statistic flexibility), steady long jump (stregnth), Flamingo ( static balance). The tests of passing, dribbling, keepy uppy were applied to get valid data about participants' soccer playing abilities. Control group has joined gymnastic practices during 12 weeks in addition to soccer training routines. Research group results have showed that statistically significant differences in terms of balance, flexibility, strength, passing, speed parameters. On the other hand, there were no significant differences on the term of agility. Control group results have showed that statistically significant differences in terms of balace, speed, juggle the soccer ball parameters by contrast with no significant results have found at the parameters of agility, flexibility, pass, dribbling and strength. Data comprasion such as flexibility,agility, pass, strength between the groups indicated statistically significant differences. Contrary, there were no significant differences on the parameters of speed, balance, dribbling, juggle the soccer ball. Antropometric measurements within groups such as test/re-test, the significant differences were found while there were no statistically significant differences by the comprasion of the groups.