Sivas Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nden hizmet alan hasta ve ailelerinin memnuniyet düzeyinin araştırılması
Sivas sample Hospital research on the satisfaction level of patients and parents through the Community Mental Health Center
- Tez No: 519908
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Ruh Sağlığı, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, TRSM, Health, Mental Health, Community Mental Health Center
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
Üç bölümden oluşan tezimizin ilk bölümünde, ruh sağlığı, ruh sağlığının korunması ve bozulması, ruh sağlığının bozulması sonucu ortaya çıkan ruhsal davranışlar ve etkileri, bu ruhsal davranışların sınıflandırılması, sınıflandırılan ruhsal sağlık sorunlarının çeşitleri hakkında bilgi verilecektir. İkinci bölümde, ülkelerin sağlık politikaları ve bu sağlık politikalarının oluşum etkileri, ruh sağlığı politikası alanında yapılan çalışmalar ve ülkeler arasında ruh sağlığı politikaları arasında ne gibi çalışmaların farklılık gösterdiği hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise Sivas Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi görmekte olan ruhsal hastaların ve bu hastaların yakınlarının Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nden hizmet alırken yaşadıkları memnuniyet düzeyinin ölçümü yapılmıştır. Yapılan ölçüm düzeyinde ihtiyaç sahiplerinin beklentilerinin ne derecede karşılandığı üzerinde durulup bilgi verilmiştir. Sonuç kısmında ise, hastalık türlerine göre Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde verilen hizmetlerin memnuniyet düzeylerine göre olası çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the first part of our thesis which consists of three parts, information will be given about mental health, protection and deterioration of mental health, mental behaviors and effects emerging as a result of mental health deterioration, classification of these mental behaviors, and types of mental health problems classified. In the second part, we have been informed about the health policies of the countries and the effects of these health policies, the work done in the field of mental health policy, and the differences between the countries' mental health policies. In the last part, the satisfaction levels of the mental patients who are being treated in Sivas Community and Mental Health Center and the relatives of these patients living in the Community and Mental Health Center were measured. At the level of measurement made, it is emphasized that the expectations of the needs of the people are met. In the conclusion part, possible solution proposals were presented according to satisfaction levels of the services provided by the Community and Mental Health Center according to the types of diseases.