Öğretmenlerin zaman yönetimi becerilerinin incelenmesi: İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi örneği
Investigation of teachers time management skills. Sample of Istanbul Küçükçekmece
  1. Tez No: 519942
  2. Yazar: ÜMİT TÜRKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman yönetimi, Ortaöğretim öğretmenleri, Time, Time management, Secondary teachers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, Resmi ve Özel Ortaöğretim Kurumlarında görev yapan öğretmenlerin zamanlarını etkin kullanıp kullanmadıklarını ölçmek; zaman yönetimi becerilerin ne düzeyde olduğunu belirlemek; cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışılan okul türü, mesleki tecrübe, gelir düzeyi gibi değişkenlerin zaman yönetimi becerilerine etkilerini incelemektir. Araştırmanın evrenini, İstanbul İli Küçükçekmece İlçesi Resmi ve Özel Ortaöğretim Kurumlarında görev yapan 1987 öğretmenden veri toplama aracına gönüllü olarak katılan 406 öğretmen oluşturmaktadır. Katılımcı öğretmenlerin kişisel zamanlarını ve iş zamanlarını yönetme becerilerini tespit etmek için 3 bölümden oluşan bir veri toplama aracı uygulanmıştır. Bu veri toplama aracında; kişisel zaman yönetimi ölçeği ve iş zamanı yönetimi ölçeği, ayrıca kişisel bilgi formu bulunmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda katılımcılardan elde edilen verilere betimsel istatistikler, Cronbach's Alpha güvenilirlik analizi, normal dağılıma uygunluk için Kolmogorov-Smirnov testi, t testi, Çarpıklık (Skewness) ve basıklık (Kurtosis), varyans analizi ile homojenliğin kontrol edilmesi için Levene Testi, Post Hoc analizleri, Games-Howell ve Gabriel Testi gibi birtakım analizlerin yanında Pearson Korelasyon Katsayısı değerleri uygulanmıştır. Belirtilen istatistiksel uygulamalar SPSS 20 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda Resmi ve Özel Ortaöğretim kurumunda görev yapan öğretmenlerin zaman yönetimi konusundaki bilgi ve beceri düzeylerinin orta seviyede olduğu ortaya çıkmıştır. Zaman yönetim becerileri ile yaş ve mesleki tecrübe değişkenleri arasında istatistiksel olarak orta düzeyde anlamlı farklar bulunmuştur. Ancak zaman yönetim becerileri ile cinsiyet, medeni durum, çalışılan okul türü ve gelir düzeyi değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ayrıca kişisel zaman yönetimi ile iş zamanı yönetimi becerileri arasında orta seviyede bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to measure whether teachers who work in high education institutions are using their time effectively; to determine the level of time management skills; gender, age, marital status, school type, occupational experience, income level affect the time management skills. The population of the research constitutes 406 teachers, among 1987 teachers who work in the Official and Privat High Education Institutions of İstanbul Küçükçekmece District of Istanbul. A 3-part questionnaire was administered to identify participant teachers' personal time and ability to manage work time. In this survey; personal time management scale and work time management scale, as well as personal information form for obtaining demographic information. For the purpose of the study, some analyzes such as descriptive statistics, reliability analysis, Kolmogorov-Smirnov test, t-test and variance analysis were applied to the data obtained from the participants. The statistical applications were performed with the SPSS 20 package program. As a result of the research, it has been revealed that the teachers who work in the high education institution have the level of knowledge and skill about the time management. Statistically significant differences were found between time management skills and age and occupational experience variables. However, no statistically significant difference was found between time management skills and gender, marital status, school type studied and income level variables. It was also the result of a relationship between personal time management and work time management skills.