Silisyum hetero-eklem güneş hücrelerinde ön yüz metalizasyon optimizasyonu ve alternatif ön yüz metalizasyon yöntemi
Front metallization optimization and alternative front metallization method in silicon hetero-junction solar cells
  1. Tez No: 520029
  2. Yazar: TOLGA ALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ALKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş hücresi, HIT, metalizasyon, ön yüz metalizasyon, ince akım toplayıcı, kalın akım toplayıcı, Serigrafik baskı, PVD, solar cell, HIT, metallization, front side metallization, finger, busbar, Screen printing, PVD
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Güneş hücre teknolojileri alanında maliyeti düşürmek ve verimliliği artırmak başlıca çalışma konuları arasındadır. Bu tezde, güneş hücresi üretiminde alttaştan sonra en etkili maliyet unsuru olan metalizasyon işlemi üzerine çalışmalar yapılmıştır. Bu kapsamda, güneş hücrelerinin ön yüz metalizasyon tasarımının optimize edilmesi ile yüksek verimli ve maliyet etkin a-Si:H/c-Si heteroeklem güneş hücrelerinin üretilmesi amaçlanmıştır. Hâlihazırda yüksek verimli olan bu güneş hücrelerine optimizasyonu yapılmış ön yüz metalizasyon tasarımları uygulanmış ve elde edilen verim değerleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca ön yüz metalizasyon yöntemleri içerisinde en yaygın kullanılan serigrafik baskı yöntemine alternatif olarak fiziksel buhar kaplama (PVD) yöntemi maske yardımı ile gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Reducing costs and increasing the efficiency of solar cells are the main research topics in photovoltaic field. With this thesis, we studied on metallization process which is the most expensive element after the substrate on the solar cell production. In this context, the front side metallization design of solar cells was optimized to produce high-efficient and cost-effective a-Si: H/ c-Si heterojunction (HIT) solar cells. The optimized front side metallization designs have been applied to c-Si HIT solar cells which are already highly efficient, and the efficiencies were compared. In addition, as an alternative to the screen printing, which is the most commonly used method in the front side metallization, the Pyhsical Vapor Deposition (PVD) was carried out for front side metallization with the help of a mask and the results obtained were interpreted.