Orta sınıf hakkında imgeler
Images on the middle class
  1. Tez No: 520112
  2. Yazar: DENİZ ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. NECLA RÜZGAR KAYIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Middle Class, Art, Image, Object, Representation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İnsan hayatı belirli toplumsal kurallara göre devam etti, ediyor. Bu kuralların nasıl oluştuğunu merak edenler için belki de bakılacak ilk yer toplumsal sınıfların oluşumu olacaktır. Sınıfların oluşumuna dair ilk sinyalleri ilkel komünal toplumlardan sonra gelişen üretim koşulları sonucunda ortaya çıkan, malların edinimi üzerinde sömürüye dayalı üretime geçişte görebiliriz. Bundan sonraki bin yıllar boyunca sınıflar gelişti ve birbirleriyle olan mücadeleleri de giderek keskinleşti. Bu süre içinde toplumsal sınıflar insan hayatının her noktasında belirleyici oldu. Yaşadığımız evden, yediğimiz yemeğe, giydiğimiz giysiden, okuduğumuz okula kadar her şey bizim hangi sınıftan olabileceğimizi kolayca ele verecek biçimde şekillenmiştir. Toplumsal sınıflar insan hayatında bu kadar belirleyiciyken bu sınıfların sanatla ilişkisi de giderek şekillendi. Bu tarihsel süreçte bahsi geçen sınıflardan biri olan orta sınıfın sanata olan etkisi ise dikkat çekmektedir. Yaşanan toplumsal, siyasal ve ekonomik gelişmeler bu sınıfı hem sanatın konusu olması bakımından farklı bir noktaya taşıdı hem de sanatın alımlayıcısı olarak yeni bir pratiğe çekti. Böylelikle orta sınıf, sahip olduğu tüketim alışkanlıklarının ve yaşam tarzının sonucu olarak kendi temsil imgelerini oluşturdu. Anahtar Sözcükler Orta Sınıf, Sanat, İmge, Nesne, Temsil
Özet (Çeviri)
Since it's emergence, the human life has progressed –and is still progressing- according to certain rules. The first place to look for the origin of these rules is perhaps the formation of social classes. The first signals of social class can be spotted in the transition to the exploitation based production, which appeared with the modes of production that developed after the age of primitive communal societies. Classes developed in the following thousands of years as the struggles between classes became stronger. During this process, social class became a determining factor in every aspect of human life. From the houses we live in, to the foods we eat, the clothes we wear and the schools we attend, everything is shaped to reveal which class we belong to. As social class is such a determining factor in human life, the relationship of these classes with the art world also takes a striking shape. The effect of one of these classes, the middle class on art is particularly striking. The social, political and economical developments have positioned this class into a special position: both the subject and the consumer of art. Thus, as a result of their consumption habits and life style, the middle class formed their own representative images.